Amon Amarth

Az Amon Amarth egy svéd dallamos death metal zenekar Tumba városából. 1992-ben alakultak, de 1988-tól 1991-ig Scum néven működtek. A név eredetileg a Gyűrűk Ura világából származik, Tolkien kitalált nyelvén a Végzet Hegyét jelenti. Dalszövegeikben visszaköszön a viking mitológia és –történelem, emiatt sokszor tévesen viking metál kategóriába sorolják. A zenekar tagjai: Olavi Mikkonen szólógitáros, Jonah Hegg énekes, Ted Lundström basszusgitáros, Jonah Söderberg ritmusgitáros és Jocke Wallgren dobos. Eddig 10 stúdióalbumot, egy EP-t, egy videóalbumot és 10 klippet tudhatnak maguk mögött. Első stúdióalbumuk, a Once Sent from the Golden Hall 1998-ban debütált, de csak a 2008-as Twilight of the Thunder God című lemezükkel érték el az áttörést, mely tizedik helyen debütált a Swedish Album Charton.

Még Scum néven kiadtak 1991-ben egy demót, mely után a zenekar feloszlott, de végül 1992-ben Amon Amarth néven újraalakultak, ekkor vették be Jonah Hegg énekest  és Ted Lundstörm basszusgitárost a bandába. 1993-ban elkészítették a Thor Arise című demóanyagukat, melyet azonban a rossz és nyers minőségnek köszönhetően hivatalosan sosem adtak ki, ellenben az extrém metál rajongók elkezdtek felfigyelni rájuk. 1994-ben rögzítették a The Arrival of the Fimbul Winter című demót, ezúttal 1000 másolat is elkészült belőle. 1996-ban a Pulverised Records kiadta első anyagukat Sorrow Throught the Nine Worlds címmel mini-CD formátumban. 6000 példányban kelt el.

Debütáló albumuk, a Once Sent from the Golden Hall már a Metal Blade Records kiadó gondozásában jelent meg 1998-ban, júniusban pedig közös turnéra indultak a Deicide, a Six Feet Under és a Brutal Truth zenekarokkal. Ekkor csatlakozott Johan Soderberg az Amon Amarth-ba. 1999-ben már a második albumuk jelent meg The Avenger címen, melyet követett a The Crusher című album 2001-ben. Első amerikai turnéjukat kénytelenek voltak lemondani a szeptember 11-i terrortámadások következtében, csak 2002 elején sikerült bepótolni, majd 2002 tavaszán egész Európát is végigturnézták a Vomitory társaságában. Negyedik stúdióalbumuk még ebben az évben megjelent Versus The World címen. Ezt követően folytatták a turnézást 2004 tavaszáig, majd elkezdtek dolgozni ötödik, Fate of Norns című albumukon, mely 2004 szeptember 6.-án meg is jelenhetett.

2006-ban újabb lemezzel jelentkeztek With Oden on Our Side címen, mely a 26. helyig küzdötte fel magát az US Top Independent listán, majd meghosszabbították a Metal Blade Records szerződését még három lemezzel. Így látott napvilágot a Twilight Of the Thunder God című anyag 2008-ban. Egy 8 oldalas képregény volt hivatott hírét vinni a lemeznek, mely a skandináv mitológián alapult. Az album a német lista hatodik helyét, a finn lista tizedik és a svéd lista tizenegyedik helyét érte el. A 2011 március 29.-én megjelent Surtur Rising nagylemez turnéja 4 hónapig tartott és a Children of Bodom, valamint az Ensiferum társaságában zajlott. A kilencedik lemezig 2013 júniusáig kellett várniuk a rajongóknak, ugyanis akkor jelent meg a Deceiver of the Gods lemez.

2015 március 19.-én Facebook oldalukon tették közzé, hogy addigi dobosuk Fredrik Andersson 17 évnyi közös munka után kilép a zenekarból. 2016 március 25.-én ugyan megjelent a tizedik nagylemez Jomsviking címen, de egy session-dobos Tobias Gustafsson hallható az albumon. 2017 novemberében még egy telefonos játék is megjelent Amon Amarth néven, mely alapját a zenekar dalszövegei adták. 2019 januárjában bejelentette a zenekar, hogy elkészültek a tizenegyedik lemezük felételével, illetve az a megtiszteltetés érte őket májusban, hogy elkísérhették a Slayert búcsúturnéjuk észak-amerikai állomásaira a Lamb of God és a Cannibal Corpse mellett. Május 3-án megjelent a tizenegyedik lemez, a Berserker.

Hozzászólások

Hozzászólás