Bring Me The Horizon

A Bring Me The Horizon 2004-ben alakult Sheffieldben. A rockzenkart Oliver Sykes énekes, Lee Malia gitáros, Matt Kean basszusgitáros, Matt Nicholls dobos és Jordan Fish billentyűs alkotják.

A BMTH alapítói különbözői rockzenei háttérrel rendelkeztek. Matt Nicholls és Oli Sykes sűrűn látogatták a helyi hardcore punk színtér koncertjeit és leginkább az amerikai metalcore volt rájuk nagy hatással, mint például a Norma Jean. Később találkoztak Lee Malia-val, aki főleg thrash metal és melodic death rajongó volt, sőt egy Metallica tributezenekarban is zenélt ekkor. A zenekar hivatalosan 2004 márciusában alakult, amikor a fiúk 15-17 évesekvoltak. Nevük a a Karib-tenger kalózai: A fekete gyöngy átka című filmből származik, Jack Sparrow szájából hangzik el a bizonyos mondat: „Now, bring me that horizon.” Első koncertjüket 2004 április 15-én adták Rotherham-ben.

Készítettek egy demót, majd ezt követte az első EP „This Is What the Edge of Your Seat Was Made For” címmel, 2004 szeptemberében. Ez az anyag az angliai Thirty Days of Night Records kiadónál jelent meg, majd felfigyelt rájuk a szintén angliai Visible Noise kiadó. 2006-ban jelent meg Nagy-Britanniában első nagylemezük „Count Your Blessings” címmel, melynek hangzása sok kritikát kapott. Az Egyesült Államokban csak 2007 augusztusában jelent meg. Egy házat béreltek, hogy megírhassák a dalokat, a felvételek pedig Birmingham belvárosában zajlottak. Nicholls így foglalta össze ezt az időszakot: „minden este buliztunk, tipikus 18 éves korabeli dolgok.” Az albumot megtámogatták egy headliner turnéval, de azonnal folytatták a koncertezést a Lostprophets és a The Blackout társaságában 2006 novemberében és decemberében. 2007 januárjában lehetőséget kaptak, hogy a Killswitch Engage oldalán koncertezzék körbe Európát, ugyanis az eredeti zenekar lemondta a turnét. Ez az út azonban rosszul sült el, mert a Killswitch Engage rajongói többször is megdobálták üvegekkel a zenekart.

2008-ban a BMTH elkészítette a második nagylemezét Suicide Season címmel, melynek producere svéd Fredrik Nordström volt, akinek nevéhez Dimmu Borgir, Architects, At the Gates, In Flames stb. lemezek fűződnek. 2009-ben lehetőséget kaptak fellépni a Taste of Chaos turnén a Thursday, a Cancer Bats, a Four Year Strong és a Pierce the Veil társaságában. A turné alatt Curtis Ward addigi gitáros elhagyta a zenekart, helyére átmenetileg a gitártechnikusuk került. Miután befejeződött a turné Oli megkereste a Bleeding Through akkori gitárosát Jona Weinhofent, aki egyben az I Killed the Prom Queen alapítótagja volt, így jól ismerték a srácok. 2009-ben megjelent a Suicide Season remixlemeze, melyen volt drum and bass, hip-hop és dubstep feldolgozás is.

A harmadik albumot már Jona Weinhofennel közösen írták, 2010. október 4-én meg is jelent „There Is a Hell Believe Me I’ve Seen It. There is a Heaven Let’s Keep It a Secret” címmel. A Billboard 200-as listáján 17. helyen debütált. 2010 végén a Bullet For My Valentine és az Atreyu társaságában tartottak 5 állomásos arénaturnét, 2011-ben pedig a Parkway Drive, az Architects és a The Devil Wears Prada zenekarokkal együtt koncertezték körbe Európát. A turné alatt a dobos, Nicholls eltörte a kezét, miközben a Parkway Drive és az Architects tagjaival focizott. Kisegítette őket Dan Searle, az Architects dobosa, így a turnét nem kellett lemondani.

2011 végén visszatértek az Egyesült Királyságba, hogy egy rövid szünet után nekilássanak a következő lemez munkálatainak. Ezúttal a Lake District közelében béreltek egy házat, hogy koncentrálni tudjanak az írásra. 2012-ben bejelentették, hogy elhagyják addigi kiadójukat és az RCA-hoz szerződnek. Ebben az évben mindössze 3 koncertet adtak: egyet a Warped Tour-on, egy saját nagykoncertet a londoni Alexandra Palace-ban, valamint a BBC Radio 1 Rock Show című műsorában. 2013 elején újabb változás történt a felállásban. Jona Weinhofen távozott a BMTH-ból, helyére viszont nem gitárost, hanem billentyűst választottak Jordan Fish személyében. Végül április 29-én megjelent a már új felállásban íródott nagylemez, a Sempiternal.

2015 júniusában elkezdték haszálni az esernyő szimbólumot. Július 13-án megjelent a „Happy Song” kislemez, valamit pár nappal később Oli elárulta, hogy a lemez címe „That’s the Spirit” lesz. 2016 áprilisában a banda egy komolyzenével vegyített koncertet adott a Royal Albert Hallban, Londonban. A koncertet megörökítették és kiadták CD-n és DVD-n is, valamint minden bevételt a Teenage Cancer Trust szervezetnek adományoztak.

2018 augusztusában rejtélyes poszterek lepték el a nagyobb városokat azzal a felirattal, hogy „szeretnél elindítani velem egy szektát?” Augusztus 21-én kiadták az első kislemezt az új lemezről, ez volt a Mantra. Másnap bejelentették, hogy az Amo címre keresztelt új album 2019 január 11-én jelenik meg.

Hozzászólások

Hozzászólás