Kodaline

A Kodaline egy ír rock banda, bár jelenlegi nevüket 2012 óta használják, eredetileg 21 Demands néven alakultak 2005-ben. A zenekart Steve Garrigan, Mark Prendergast, Vincent May és Jason Boland alkotják. Garrigan és Prendergast gyerekkoruk óta ismerik egymást, együtt nőttek fel Dublinban. May később csatlakozott a pároshoz, majd végül Boland utoljára 2012-ben. Három album van már mögöttük: In a Perfect World címmel jelent meg az első 2013-ban, majd ezt követte a Coming Up for Air 2015-ben, legfrissebb hanganyaguk pedig 2018. szeptember 28-án jelent meg Politics of Living címmel.

A 21 Demands-korszak egyik legmeghatározóbb pillanata 2006 novemberében volt, mikor részt vettek az RTÉ (Radio Television of Ireland) You’re a Star című műsorában. 2007 márciusában megjelentették ”Give Me a Minute” című kislemezüket, mely az RTÉ honlapjáról volt letölthető. Azzal, hogy a dal az Irish Singles Chart tetjén kötött ki történelmet is írtak, hiszen ők voltak az első független banda, akiknek ez sikerült.

2012 szeptemberében jelent meg a The Kodaline EP, melyről az a ”All I Want” a Grace Klinika 9. évadjában is hallható. Első nagylemezük, mely az In a Perfect World nevet viseli 2013. június 7.-én jelent meg. 2014 áprilisa több szempontból is izgalmas volt számukra: egyrészt a Record Store Day alkalmából kiadták Paul McCartney Coming Up című dalának feldolgozását, valamint az akkor megjelenő Csillagainkban a hiba című mozifilmben is felcsendül az ”All I Want” albumverziója.

2014 decemberében a Coming Up for Air albumbejelentését követően megjelent a ”Honest” című kislemezük a YouTube-on. Második albumuk végül 2015. feburár 9.-én jelent meg és a UK Albums Chart negyedik helyén nyitott. ”Brother” című kislemezük 2017. június 23.-án debütált, melyet 2018 márciusában a ”Follow Your Fire” követett. Mindkét dal a 2018-as nagylemezükön, a Politics of Livingen található.

Hozzászólások

Hozzászólás