Mark Ronson

Mark Ronson 1975. szeptember 4-én született Londonban, de New Yorkban nőtt fel. Olyan előadókkal kollaborált mint például Amy Winehouse, Lady Gaga, Adele, Lily Allen, Miley Cyrus, Queens of the Stone Age és Bruno Mars. Eddig 7 Grammy-díjat zsebelt be, de magáénak tudhat még egy Oscart és egy Golden Globe-díjat is.

Gyerekkora óta zenével van körülvéve, mostohaapja Mick Jones, a Foreigner gitárosa volt. Mialatt a New York-i egyetem óráit látogatta, egyre népszerűbb DJ lett a hip-hop közegben 1993 körül. Mark DJ-ből hamar producerré vált, ő felelt Nikka Costa „Everybody Got Their Something” című daláért, ezután Ronson szerződést kötött az Elektra Records kiadóval. 2001-ben Tommy Hilfiger reklámzenéket producerelt és 2003-ban már megjelent önálló debütáló albuma. Ez volt a „Here Comes the Fuzz”, mely eladásokat tekintve nem annyira remekelt, de a kritika szerette. A lemezen közreműködött Mos Def, Jack White, és Sean Paul. Erről a leghíresebb dal az „Oh Wee” a UK Singles Chart 15. helyéig jutott és számos filmben is hallható, például a 2003-as Honey-ban. Két héttel az album megjelenése után az Elektra Records kiadóval szétváltak útjaik. 2004-ben megalapította saját lemezkiadóját Allido Records néven.

2007. április 2-án jelent meg egy feldolgozása a The Smiths zenekartól „Stop Me” címen, melyen közreműködött Daniel Merriweather is. A dal a UK Singles Chart #2 helyéig küzdötte fel magát, mely az „Uptown Funk” megjelenéséig a legjobb eredménye volt Ronsonnak. Június 14-én jelent meg Version című nagylemeze, melyet a Mixmag nevű brit dance zenei magazin a hónap albumának ítélt meg. 2007-ben jött az első Grammy-jelölése is „Az Év Producere” kategóriában Amy Winehouse „Back to Black” című albumáért. 2008-ban három Brit Awards-jelölést is kapott, melyek közül a „Legjobb Férfi Előadót” meg is nyerte.

2010 tavaszán bejelentésre került, hogy a következő album címe „Record Collection” lesz. Az első kislemez erről a „Bang Bang Bang” című dal volt, mely a UK Singles Chart hatodik helyéig felkúszott és ezzel már a negyedik top-10-es Ronson-dal volt. A szeptember 27-én megjelent lemez érdekessége, hogy ez volt az első hanganyag, amelyen énekhangját is megmutatta a producer. Annak ellenére, hogy sosem találkozott Michael Jackson-nal, dolgozott a „Lovely Way” című dalán, mely az utánozhatatlan popsztár posztumusz megjelent „Michael” című lemezén kapott helyet 2010-ben.

2014 októberében Twitteren jelentette be Mark, hogy új kislemez érkezik a készülő nagylemezről. Ez volt az „Uptown Funk” Bruno Mars közreműködésével, mely november 10-én jelent meg. A dal az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban #1 lett, több országban is Top 10-be került, 14 héten át vezette a Billboard Hot 100-as listáját. 2015-ben Ronsont Brit Awards-díjjal jutalmazták. Szintén ugyanebben az évben szerepelt az „Amy” című Amy Winehouse-dokumentumfilmben, illetve ekkortól vállal részt az Amy Winehouse Alapítványban. 2016-ban az „Uptown Funk” című slágert két Grammy-díjjal is jutalmazták.

Lady Gaga „Joanne” és a Queens of the Stone Age „Villains” című lemezének volt a producere. Diplo-val közösen megalapították a Silk City nevű formációt. 2018 májusában stúdióba vonult Miley Cyrus társaságában, hogy rögzítsék a „Nothing Breaks Like a Heart” című dalt, mely 2018 novemberében jelent meg. Mark Ronson a társszerzője a „Csillag születik” című filmben elhangzó „Shallow” című dalnak. A dal egy Oscar-, egy Golden Globe-, és egy Grammy díjat hozott Ronsonnak.

Azt tudtad, hogy Mark hatalmas rajongója a Chelsea focicsapatnak?

Hozzászólások

Hozzászólás