Miley Cyrus

Miley Ray Cyrus énekes-dalszerző, színésznő, a 90-es évekbeli country sztár, Billy Ray Cyrus lánya. A hírnév felé gyermekszínészként indult, később a Hannah Montana című Disney-sorozat főszereplőjének bőrébe bújva tini ikon lett belőle, majd a fókuszt énekesi karrierjére helyezve sikeres popsztárrá vált.

Miley Destiny Hope Cyrus-ként anyakönyvezve, 1992. november 23-án született a Tennessee állambeli Franklin városában. A „Miley” becenév gyerekkorában ragadt rá elevensége és mosolygós természete miatt. Édesapja Billy Ray Cyrus country-énekes, édesanyja Letitia Jean Cyrus. Két vérszerinti és három féltestvére van. Igazi zenés família az övék; Miley mellett bátyja, Trace, nővére, Brandi, és húga, Noah is megörökölte az előadói vénát.

Gyermekszínészként kis szerepekkel kezdte a Doki című sorozatban és Tim Burton Nagy Hal című filmjében, de a nagy áttörést a Hannah Montana Disney-sorozat főszerepe hozta el számára, melytől valódi tinisztárrá vált. Miley lett az első olyan előadó, aki zeneileg és színészileg is „termelt” a The Walt Disney Company-nak. Első EP-je, a Hannah Montana: Best of Both Worlds 2006-ban jelent meg és Billboard listavezető lett.

A dupla-lemezes Hannah Montana 2: Meet Miley Cyrus 2007. június 26-án érkezett: az első lemezen a Hannah Montana második évadának soundtrackje kapott helyet, míg a másodikon Miley Cyrus önálló, debütáló stúdióalbuma, melyet 2008-ban a Breakout követett. Utóbbi volt az első olyan lemeze, melyben már elvonatkoztatott Hannah Montana-beli énjétől. Olyan slágerek szerepeltek rajta, mint a 7 Things, a See You Again és a Fly on the Wall. Ebben az évben megkapta első nagyobb filmszerepét is a Volt című animációs filmben, Penny szinkronhangjaként. Emellett John Travoltával elkészítette az I Thought I Lost You című dalt, ami Golden Globe-jelölést hozott neki. Filmes karrierje a Hannah Montana: The Movie című filmmel folytatódott; mind a film, mind a soundtrack világsiker lett.

2009-ben életrajzi könyvet jelentetett meg Miles to Go, avagy, Miley Cyrus: Az én sztorim címmel. 2009. augusztus 28-án megjelent The Time of Our Lives című EP-je, amiről a Party in the U.S.A. a Billboard Top 40 élére repítette, és a Billboard Hot 100-ban is második lett. 2010-ben jelent meg  harmadik stúdióalbuma, a Can’t Be Tamed. Vezető kislemeze és címadó dala egy szexualizált előadóművész képét festi le. Miley személyes tapasztalataiból merítette az ihletet, hiszen ekkorra Disney-sztár alteregójához illő, kislányos imidzsét rég levetkőzte, és fiatal nővé válását körbefonták a média által nem ritkán felnagyított, botrányos történések. 2010-ben jelent meg a Nicholas Sparks regénye ihlette Utolsó dal című film, melyben a főszereplőt, Ronnie Millert játszotta. A filmet a kritikusok nem fogadták kitörő lelkesedéssel, a rajongók viszont annál inkább, a 2011-es Kids Choice Awards-on a legjobb színésznőnek járó díjat hozta Miley számára. Ebben az évben kezdték el vetíteni a Mindörökké Hannah Montana-t, amely a sorozat negyedik és egyben utolsó évada volt. 2012-ben Demi Moore oldalán leforgatta LOL című filmjét, melyben a főszereplő, Lola karakterét formálta meg. Megjelent, ám csupán 13 országban vetítették So Undercover című filmjét.

2013-ban Miley az RCA Records-hoz szerződött és megjelentette negyedik nagylemezét, a Bangerz-t, melyen olyan producerekkel dolgozott együtt, mint Pharrell Williams és Mike Will Made-it, és melyből több, mint egymilliót adtak el az USA-ban. We Can’t Stop című kislemeze hatalmas siker lett, melyet az MTV Video Music Awards-on, Robin Thicke-el közösen adott elő, egy emlékezetes és a közvéleményt megbotránkoztató performansz keretében. Megjelent később a Wreckling Ball című kislemeze, mely főként merész videójának köszönhetően felkorbácsolta a kedélyeket, mégis listavezető slágerré vált. Miley visszatéréséről a zeneiparba MTV-s dokumentumfilm is készült, Miley: The Movement címen.

2015-ben két karácsonyi vígjátékban szerepelt; a The Night Before-ban és az A Very Murray Christmas-ben is önmagát alakította. A 2015-ös Video Music Awards háziasszonyaként bejelentette a Miley Cyrus & Her Dead Petz ingyenes, független kiadvány érkezését, mely idejére átmenetileg elhagyta a popzene ösvényét, és 23 track erejéig a pszichedelikus dallamokkal kísérletezett, a Flaming Lips tagjainak iránymutatásával. 2016-ban a The Voice tehetségkutató show mentorává vált, és szerepet kapott Woody Allen Crisis in Six Scenes című tévésorozatában, 2017-ben pedig kis szerepet kapott  A galaxis őrzői 2-ben.

Gyökereihez visszatérve – és a botrányait maga mögött hagyva – 2017-ben új nagylemezzel jelentkezett. Szeptember 29-én megjelent hatodik stúdióalbuma, a Younger Now. A country hatásoktól sem mentes lemez szinte valamennyi dalát Miley jegyzi, egyetlen szerzőtárssal dolgozott, Oren Yoellel, aki a Dead Petz albumra is írt négy számot. A hangzásvilágban keveredik sz énekesnő szülőföldjének, Nashville-nek világa a kaliforniai partok álmodozó hangulatával, de található benne a 60-as, 70-es évek vibe-jából is. Illetve a Week Without You című szerzeményt például Elvis inspirálta. A kiadvány első kislemeze, a májusban napvilágot látott Malibu hamar a listák élére került; nem egészen két hét alatt a 100 milliós nézettség közelébe került a YouTube-on, de a legnépszerűbb stream oldalak is hangosak tőle. Az Egyesült Államok eladási listáján a második helyig kúszott fel a nóta, a Billboard Hot 100-as listáján pedig a Top 10-be került. Az augusztusban megjelent címadó dal, illetve a Week Without You és az Inspired is sikeresnek bizonyult, ám az albumot összességében vegyes kritikával fogadták.

Miley hírnevét sokszor kamatoztatta jótékonysági megmozdulásokban. Több ilyen célú kiadványon is szerepel:  Just Stand Up!Send It On, Everybody Hurts, We Are the World 25 for Haiti. Az évek során sok szervezet és alapítvány munkáját segítette, több akciót szervezett, 2014-ben pedig ő maga is létrehozott egy alapítványt; a Happy Hippy Foundation a hajléktalan, vagy valamilyen okból nehézzé vált sorsú fiatalokat és az LMBTQ-közösség tagjait támogatja.

Miley Cyrus példaképei többek között: Elvis Presley, Madonna, Dolly Parton, Timbaland, Joan Jett, Lil Kim, Shania Twain, Hanson, OneRepublic, Britney Spears.

Megannyi viharos celeb-szerelem (Tyler Posey, Nick Jonas, Patrick Schwarzenegger, Justin Gaston , Carter Jenkins stb.) után jelenleg exvőlegényével, Liam Hemsworth-szel alkot ismét egy párt.

Hozzászólások

Hozzászólás