P!nk

Alecia Beth Moore, ismertebb- és művésznevén P!nk, háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, színész és dalszerző, akit 2000 óta a legsikeresebb énekesnők között tartanak számon.

A szókimondó és vagány díva ereje őszinteségében mutatkozik meg igazán. Nem fél dalokba önteni sebezhetőségét, legmélyebb érzelmeit és félelmeit sem. Keserédes, melankolikus balladái és frenetikus rock-himnuszai egyaránt hatalmas energialöketet adnak és libabőrbe “öltöztetik” a hallgatóságot.

Az ír, német és litván gyökerekkel rendelkező P!nk a pennsylvaniai Doylestownban született (1979. szeptember 8.) Judy Moore ápolónő és James Moore, Jr. katona lányaként. Édesapja gyakran énekelt és gitározott neki, ez motiválta abban is, hogy felnőttként rocksztárrá váljon. Már gyermekkorában elkezdte képezni a hangját, mivel születésekor asztmát diagnosztizáltak nála, amitől évekig szenvedett. Tizenéves korában megérezte, hogy leginkább dalszövegek formájában tudja kifejezni érzéseit. 14 évesen kezdett el fellépni philadelphiai klubokban. A középiskolában csatlakozott első rövidéletű együtteséhez a Middlegroundhoz, majd 16 éves korában egy atlantai R&B formációhoz, a Choicehoz. Az együttest a LaFace Records szerződtette le, mellyel 1996-ban elkészítették a Key to My Heart című dalt, mely a Kazaam című film egyik betétdala lett. A Choice készített egy albumot is, de miután feloszlottak, az albumot sem adták ki. Az együttes feloszlása után Alecia szólóénekesként maradt a LaFace alkalmazásában, ahol megkapta a P!nk művésznevet.

Zenéjére nagy hatással volt Bette Midler, Janis Joplin, Steven Tyler, Kyisha Hunt, Jecyra Selvie, Tyriyona Bender, Madonna, Billy Joel, az Indigo Girls, Don McLean, 2Pac és The Notorious B.I.G.

2000-es debütálása óta 6 nagylemezt és egy válogatáslemezt jelentetett meg, legújabb stúdióalbuma, a Beautiful Trauma 2017. október 13-án jelenik meg. Slágereihez 34 videóklippet forgatott az évek során.

  • 2000: Can’t Take Me Home
  • 2001: M!ssundaztood
  • 2003: Try This
  • 2006: I’m Not Dead
  • 2008: Funhouse
  • 2010: Greatest Hits So Far!!!
  • 2012: The Truth About Love

2001-ben Christina Aguilera, Mya és Lil’ Kim társaságában énekelte fel a Lady Marmalade című dalt, amely világszerte az élvonalba juttatta, és amiért megkapta első Grammy-díját.

Második lemeze megjelenésekor jelentős stílusváltáson esett keresztül, első albuma, a Can’t Take Me Home még R&B stílusban jelent meg, azonban a második, Missundaztood című albuma már tartalmazott country, R&B, pop/rock és sok más stílust is – ez vált az eddigi legtöbb példányszámban elkelt kiadványává. A lemez első száma, a Get The Party Started, a Hot 100-ban 4. helyig jutott, és P!nk első nagy slágereként véste be magát a történelembe. Aztán jött a Don’t Let Me Get Me, az örökzöld Just Like A Pill, és egy szívhez szóló számmal, a Family Portrait-val zárta albumát, amit szülei válása ihletett.

2003 novemberében megjelentette harmadik, Try This című lemezét, az ezen szereplő Trouble szintén Grammy-díjat nyert.

Kis szünet után 2006-ban érkezett negyedik albuma, I’m Not Dead címmel, amivel ismét az élvonalba került. Számtalan díjat kapott érte, és olyan dalokkal célozta meg a slágerlistákat, mint a Stupid Girls, a Who Knew, valamint a U + Ur Hand.

2008 októberében jelent meg ötödik lemeze, a Funhouse. Ezen hallható a So What, P!nk első olyan száma, amellyel szólóban tudta vezetni az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát. Az album második kislemeze, a Sober is bekerült a Top 20-ba.

2010-ben megjelent első válogatásalbuma, a Greatest Hits…So Far!!!, mely két új, slágerré váló dalt is tartalmazott: a Raise Your Glass-t és a Fuckin’ Perfect-et. Emellett nálunk megjelent 2011 nyarán egy promó dal, Heartbreak Down címen.

4 év kihagyás után, 2012-ben került sor a nagy visszatérésre, megjelent P!nk 6. stúdióalbuma, a The Truth About Love, mely első helyen debütált a Billboard Top 200-ban, az Egyesült Államokban platinalemez lett, illetve 2013-ban a Best Pop Vocal Album-kategóriában Grammy-díjra jelölték. Olyan slágereket üdvözölhetünk rajta, mint a Blow Me (One Last Kiss), a Try és a Nate Reus-sal közös Just Give Me A Reason. Utóbbiból több mint 4,5 milliót adtak el, ez lett P!nk negyedik elsőhelyezett dala a Billboard Hot 100-ban, illetve 2014-ben 2 Grammy-díj jelölést is kapott Az Év Dala és a Legjobb Pop Duó/Csapat kategóriákban.

2014 szeptemberében vált hivatalossá, hogy P!nk és Dallas Green, a City and Colour frontembere You+Me néven kollaborációba kezd. Elkészítették Rose Ave című albumukat, mely október 14-én látott napvilágot és rögtön a Billboard 200 negyedik helyén debütált

2016-ban több filmzenében is hallhattuk a hangját. Feldolgozta a Beatles Lucy in the Sky with Diamons című dalát egy Netflix sorozat, a Beat Bugs számára, illetve az Alice Tükörországban soundtrackjében is feltűnik a Jefferson Airplane White Rabbit-jének feldolgozásával, valamint a  Just like Fire című saját szerzeménnyel.

2017-ben Kenny Chesney-vel közös felvételével, a Setting The World on Fire-rel a country listákat is meghódította, a Legjobb Country Duó/Csapat kategóriában Grammy-díjra jelölték, ami P!nk 18. jelölése. Majd márciusban Siával kezdett közös munkába, hogy megszülethessen a Waterfall című sláger, amelyet a Stargate norvég producer párosa jegyez.

Némi dalírással töltött szünet után 2017. júniusában P!nk bejelentette hetedik stúdióalbuma, a Beautiful Trauma megjelenését.(2017. október 13.). A lemez első szeletét, a What About Us-t 2017. augusztus 16–án fedte fel. A pop himnuszt a Snow Patrolból ismert Johnny McDaiddel és Steve Mac-kel közösen írta, utóbbi az album produceri munkálatait is magáénak tudhatja. Ezt követte szeptember 28-án az album címadó dala, a Beautiful Trauma, majd októer 5-én a Whatever You Want.

P!nk mind a 13 dal megalkotásában részt vett, emellett olyan dalszerzőkkel és producerekkel dolgozott együtt, mint Steve Mac, Johnny McDaid, Max Martin, Shellback, Jack Antonoff, Julia Michaels vagy Greg Kurstin.

P!nk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több, mint 42 millió albumot, 75 millió kislemezt és 2,4 millió DVD-t adott el világszerte, a számok pedig napról napra nőnek. Rengeteg díjat bezsebelt, többek között 3 Grammy-díj (18 Grammy-jelölés), 1 Daytime Emmy Award, 5 Billboard zenei díj, 7 MTV Video Music Award, 2 MTV Europe Award, 2 People’s Choice Award büszke tulajdonosa. 2013-ban elnyerte a Billboard Woman of the Year címet. 2017-ben MTV Életmű-díjat kapott.

Több jótékonysági szervezetet is támogat, például: Make a Wish Foundation, Autism Speaks, Human Rights Campaign, No Kid Hungry, ONE Campaign, Prince’s Trust, New York Restoration Project, Run for the Cure Foundation, Save the Children, Take Back the Night

A CoverGirl szóvivője volt, és nagykövetként továbbra is a UNICEF csapatát erősíti.

Nagy támogatója az állatok jogait védő PETA szervezetének, a World Animal Protectionnek és az RSPCA-nak. A PETA 2015-ös  szőrmeellenes kampányának kedvéért anyaszült meztelenre is levetkőzött.

A színészkedésbe is belekóstolt; szerepelt többek között a Roller ball, a Charlie angyalai: Teljes gázzal, Katakombák és a Vágyak szerelmesei című filmekben.

P!nk 2011. június 2-án életet adott első gyermekének, Willow Sage Hartnak, majd 2016. december 26-án megszületett kisfia, James Moon Hart. Mindkettőjük édesapja az énekesnő slágereinek visszatérő múzsája, férje, Carey Hart.

Hazánkban eddig ötször adott koncertet, utoljára a jubileumi, 25. Sziget Fesztiválon varázsolta el a magyar közönséget.

Hozzászólások

Hozzászólás