Shakira

Korai évek (1977-1990)

Shakira Isabel Mebarak Ripoll 1977. február 2-án született Baranquillában, Kolumbiában. Shakira az egyetlen közös gyermeke Nidya del Carmen Ripoll Torradonak és a libanoni származású William Mebarak Chadidnek. Nyolc féltestvére van. A nagyszülei Libanonból vándoroltak át New Yorkba, ahol édesapja született. Shakira neve arab származású, jelentése „hálás”, továbbá a „Shakir” női megfelelője. A kislányra valóban illett az egzotikusan csengő név, hiszen már kiskorában kiemelkedett tehetségével a társai közül. Az énekesnő vérében igazi diverzitás található meg: anyai ágról spanyol és olasz felmenőkkel is büszkélkedik.

Katolikus neveltetésben részesült, és vallásos iskolákban folytatta tanulmányait. Gyermekkorának nagy részét szülővárosában töltötte, Kolumbia északi részén. Édesapja hobbiból írt, ami nagyon érdekelte a fiatal lányt. Hét éves korában így megkapta első saját írógépét karácsonyra, amin a verseit kezdte legépelni. Két és fél éves volt, amikor az egyik bátyja motorbalesetben meghalt. Hat évvel később, az akkor még csak nyolc éves Shakira megírta az első dalát, Tus gafas oscuras (A sötét szemüveged) címmel, amit édesapja inspirált, aki sötétített napszemüvegével rejtette el a gyászát.

Négy éves korában az édesapja egy hagyományos arab étterembe vitte, ahol Shakira életében először találkozott a darbukával, ami a közel-keleti zenékben öblös hangja miatt igen elterjedt hangszer (leginkább a hastáncnál használják). Olyan extázisba került, hogy az asztalon kezdett táncolni, és ekkor fedezte fel, hogy előadó akar lenni. Tanárainak és osztálytársainak rendszeresen énekelt, mégis, második osztályban kirakták a kórusból, mert a hangja túl erős volt a többiekéhez képest. A tanárnője azt mondta neki, hogy úgy énekel, akár egy kecske, ami mély sebet okozott benne akkoriban. Az osztályteremből többször kizavarták emellett, mert hiperaktív volt. Elmondása szerint úgy ismerték, mint a „hastáncos-lányt”, mivel minden pénteken fellépett. „Ez erősítette meg bennem az előadás iránti szenvedélyem” – osztotta meg egy későbbi interjúban.

Édesapja, hogy hálát neveljen a lányába, egy nap elkísérte őt a helyi parkban található árvaházba. Shakira ekkor azt mondta: „Egy nap, mikor híres előadó leszek, segíteni fogom ezeket a gyerekeket”.

10 és 13 éves kora között Barranquillában több rendezvényen is fellépett, így a helyiek megismerték a nevét. Ez idő alatt találkozott egy színházi producerrel, Monica Arizával, aki fantáziát látott benne és felajánlotta, hogy megpróbálja segíteni a karrierjét. Leszervezett neki Bogotában egy interjút a Sony Columbia főnökével, Ciro Vargasszal, aki egy hotel lobbijában hallgatta meg Shakirát. Vargast lenyűgözte, így továbbította a kazettáját és dalait egy rendezőnek, aki azonban „veszett ügynek” nyilvánította a lányt. Vargas ennek ellenére továbbra is rettenthetetlenül hitt Shakirában, így még egy meghallgatást rendezett számára, ahová a Sony összes fejesét meghívta. Az énekesnő három dalt adott elő, olyan benyomást keltve, hogy helyben szerződést kötöttek vele három lemezre.

Karrierjének kezdete (1990-1995)

Shakira debütáló lemeze, a Magia, a Sony Music Columbia szárnyai alatt született meg 1990-ben, amikor még csupán 13 éves volt. Olyan felvételek is helyet kaptak rajta, amiket nyolc éves korában írt meg. Főbb stílusa a pop/rock, popballada és diszkó volt. Az album mindennek ellenére rosszul teljesített a piacon: 1200 darab kelt el belőle összesen. A Magiáról három kislemezt adtak ki, amit a kolumbiai rádiók játszottak, nemzetközi vizekre azonban még nem tudott evezni.

A rossz eladások miatt a kiadója siettette a következő lemez megjelenését. Emellett bár még Kolumbián kívül nem igazán volt ismert, Shakirát meghívták a Chile-i Vińa del Mar nemzetközi dalfesztiválra 1993 februárjában. Itt latin-amerikai énekesek mutathatták be dalaikat, majd a zsűri nyertest hirdetett. Shakira az Eres (You Are) balladájával állt színpadra, amivel a harmadik helyet érdemelte ki magának.

Shakira második lemeze Peligro néven jelent meg márciusban, azonban nem volt elégedett a végeredménnyel. Mindazok ellenére, hogy az album jobban teljesített értékelések szempontjából, mint a Magia, kereskedelmileg mégis kudarc lett, mivel az énekesnő megtagadott bármiféle promóciót. A nézeteltérések után úgy döntött, szünetelteti a karrierjét, hogy leérettségizzen a középiskolájában. Ugyanebben az évben szerepelt egy kolumbiai TV-csatorna sorozatában, a The Oasisban.

A bukások miatt a kiadó nem tekinti hivatalos lemeznek a Magiát és a Peligrót, csupán promocionális bemutatkozónak.

Latin sikerek (1995-2000)

1995-ben Shakira szerződést kötött a Columbia mellett a Sony Music-kal is, akik különböző nagy nevekkel hozták össze az album készítése során. Harmadik lemezének, a Pies Descalzosnak a felvételei 1995 februárjában kezdődtek meg, és mivel a korábban kiadott és megírt ¿Dónde Estás Corazón? a rádiókban jól teljesített, ezért a Sony 100 ezer dollárt ajánlott fel a munkálatokra.

A Pies Descalzos 1996 februárjában jelent meg és első helyen debütált nyolc országban is. Az amerikai Billboard Hot 200 listáján csupán a 180. helyre került fel az első hét után, míg a latin-amerikai megfelelőjén már az ötödik helyen állt. A lemezről hat sláger került ki és nagy népszerűségre tett szert vele Latin-Amerikában, megalapozva a karrierjét a jövőre nézve. 1996-ban emellett a RIAA platina-minősítéssel illette az albumot.

1996 márciusában elindult első belföldi turnéja is, ami a Tour Pies Descalzos elnevezést kapta. Ugyanebben az évben Shakira három díjat nyert a Billboard latin zenei-díjátadón. A Pies Descalzos mindeközben már öt millió példányban fogyott el, így megjelent egy remix album is, a The Remixes.

Negyedik lemeze a Dónde Están los Ladrones? 1998 szeptemberében debütált. Ezt teljes egészében Shakira készítette Emilio Estefannal. Kisebb incidens előzte meg a felvételeket: egy reptéren ellopták a bőröndjét, ami tele volt megírt dalszövegekkel, ennek ellenére mégis nagyobb siker lett, mint a Pies Decalzos. Az amerikai Billboard 200-on a 131. helyre került, míg a latin megfelelőjén 11 héten keresztül állt az élen. Azóta már hétmillió példány kelt el belőle világszerte, míg Amerikában csaknem kétmillió. Ezzel az egyik legjobban keresett spanyol lemez lett. A lemezről nyolc kislemez jelent meg, beleértve a Ciega, Sordomuda, Moscas En La Casa és No Creo felvételeket, két dala pedig Latin Grammy-díjat is nyert. Ezután megkapta első meghívását az MTV-hez 1999 augusztusában, ahol az Unplugged műsorukban lépett fel, ezzel pedig megjelent első élő lemeze. 2000 zsúfolt év volt számára: elindult az Anfibio turnéja, díjat nyert az MTV Music Awardson (itt fel is lépett), ezenkívül további jelöléseket kapott a Grammy-díjátadón. Az Unpluggedot szoborral is jutalmazták, így megkapta első Grammy-elismerését.

Laundry Service, avagy az első angol dalok (2001-2004)

A Dónde Están los Ladrones? és az MTV Unplugged lemez sikerei után Shakira szerződését meghosszabbították és kiterjeszteni kívánták nemzetközi vizekre is a nevét. Ezért egy félig angol nyelvű albumon kezdett dolgozni. A Whenever, Wherever (spanyolul Suerte) lett az első kislemeze az ötödik albumáról. A számításai bejöttek, a felvétel No.1 lett a legtöbb országban, ezzel hatalmas, a már várt nemzetközi elismerést hozva neki. Amerikában is ez lett az első slágere, így az ottani közönséggel is jobban megismertette a zenéjét. 2003-ban Shakira a Come Down Love felvételt írta meg Tim Mitchell-lel Az olasz meló című filmhez, ám végül nem került bele.

Shakira ötödik, egyben első angol nyelvű albuma Laundry Service néven jelent meg, míg a spanyol nyelvterületeken Servicio De Lavanderia címmel adták ki 2001. november 13-án. Az amerikai Billboard Hot 200 listáján harmadik helyen kezdett, több mint 200 ezres eladással már az első héten. 2004 júniusára a RIAA háromszoros platina-minősítést írt ki rá. Shakira ezzel elindította az észak-amerikai karrierjét, hét kislemezt kiadva, beleértve a Whenever, Wherever-t és az Underneath Your Clothes-t is.

A sikerrel természetesen kritika is érte: sok zenei magazin a nyelvtudását túl szegényesnek tartotta egy angol lemezhez, a Rolling Stone egyenesen „nevetségesnek” titulálta. Shakirát emellett a latin közönsége is bírálta, miszerint feladta a gyökereit, hogy nagyobb sikert érhessen el Amerikában. Mindezek ellenére 2002 legkelendőbb albuma lett, és mostanra 20 millió példány fogyott el belőle világszerte. Ebben az időben a Pepsivel is szerződést kötött, így velük négy további dala jelent meg: Ask for More, Pide Más, Knock on My Door és Pídeme el Sol.

2002-ben az Aerosmith MTV Icon-átadóján előadta a Dude (Looks Like a Lady) felvételt. Emellett csatlakozott Cher, Whitney Houston, Celine Dion, Mary J. Blige, Anastacia és a Dixie Chicks mellé a VH1 Divas televíziós műsorában. Az MTV Video Music Awardson augusztusban szobrot kapott a Whenever, Wherever felvételéért, emellett a Latin Grammy-díjátadón további díjakat zsebelt be. Októberben a nyerőszériája folytatódott: öt holdembert kapott az MTV Video Music Awardson, beleértve az Év női előadója és az Év videója díjat is.

2003 májusában elindult a Tour of the Mongoose koncertsorozata mintegy 61 show-val. Ez volt az első világ körüli turnéja, érintve Észak-Amerikát, Európát és Ázsiát is. Shakira kiadója, a Sony BMG kiadta ugyanekkor a legjobb spanyol dalait egy válogatásalbum formájában: ez lett a Grandes Éxitos. 2004-ben első DVD-je is megjelent Live & Off the Record néven. Ebből több mint hárommillió példány fogyott el.

Fijación Oral, Vol. 1 és Oral Fixation, Vol. 2 (2005-2007)

Shakira hatodik albuma, a Fijación Oral, Vol. 1 2005 júniusában került a boltok polcaira. Ebből az első kislemez a La Tortura volt, amit később egy spanyol sorozatban, az Alejandro Sanzban is felhasználtak. Shakira lett az első előadó, aki spanyol nyelvű dallal állt ki az MTV VMA színpadára 2005-ben. Az alacsony elvárásokkal ellentében a lemezt kitűnően fogadták, mintegy kétmilliós eladással az USA-ban, beleértve a 11x-es platina-minősítést az RIAA-től. Az első heti eladásokat tekintve ez a valaha volt legkeresettebb spanyol nyelvű album Amerikában. Mintegy három nap alatt egymillió darab kelt el belőle világszerte, ezzel további rekordot állított fel. A La Torturát négy további kislemez követte: No, Día de Enero, La Pared és Lad de la Intuición. 2006 februárjában Shakira megnyerte második Grammy-díját a Legjobb Latin Rock/Alternatív album kategóriájában. A Latin Grammy-díjátadón négy további szobrot vihetett haza.

A hetedik lemeze az Oral Fixation, Vol. 2. elnevezést kapta, bár az első kislemeze, a Don’t Bother semmilyen figyelmet nem kapott az USA-ban. Azonban a világ többi részén ennek ellenére sikereket ért el vele (a legtöbb országban bekerült a top 5-be a felvétel). A lemez 2005. november 29-én jelent meg, majd ötödik lett a Billboard Hot 200-on, mintegy 128 ezres első heti eladással. A világon kiadása óta már nyolcmillió példány fogyott el belőle.

Az első bukás ellenére kettő további dalt adtak ki róla. A Hips Don’t Lie, amelyben Wyclef Jean is közreműködött, a 21. század legtöbbet megvásárolt kislemeze lett, továbbá meghozta Shakirának első No.1 helyezését a Billboard Hot 100 listáján. Emellett 55 másik országban volt hetekig listavezető. Shakira és Wyclef Jean egy feldolgozást készített belőle a FIFA-klubvilágbajnokság számára 2006-ban, ugyanis ez lett a neves sportesemény himnusza. Az Illegalt választották a lemez utolsó kislemezének: a felvételen Carlos Santana működött közre. Shakira ezután elindította az Oral Fixation turnéját 2006 júniusában. A koncertsorozatnak 125 megállója volt, és közel egy évig eltartott, hat kontinenst érintve. 2007 februárjában Shakira karrierje során először lépett fel a 49. Grammy-díjátadón, ahol jelölést is kapott a Legjobb popegyüttműködés kategóriában.

2006 végén Shakira és Alejandro Sanz megjelentetett egy duettet Te lo Agradezco, Pero No címmel, ami főként Latin-Amerikában hódított. Az énekesnő emellett Miguel Beséval is együtt dolgozott, így vele született meg a Si Tú No Vuelves dal. 2007 elején érkezett el azonban az első nagy duettjének ideje: az amerikai énekesnővel, Beyoncéval közösen kiadták a Beautiful Liart, ami Beyoncé B’day lemezén kapott helyet. 2007 áprilisában a kislemez 91 hellyel került feljebb, így a 94. helyről a harmadik lett a Hot 100-on. Azóta is ez a legnagyobb ugrást produkáló dal a történelemben az eladások szempontjából. A Beautiful Liart később Grammyre is jelölték.

Shakira ezután Annie Lennox-szal dolgozott a Singen 23 másik énekesnő mellett. 2007 végén emellett Shakira rögzítette a King and Queen dalt Wyclef Jean oldalán.

Az énekesnő két dalt írt a Szerelem a kolera idején filmhez. Az egyik dala, a Despedida jelölést kapott a 65. Golden Globe-on.

She Wolf, Sale el Sol, Waka Waka, The Voice & Shakira (2008-2015)

2008 elején a Forbes Shakirát nevezte a negyedik legjobban kereső énekesnőnek. Júliusban egy 300 millió dolláros szerződést írt alá a Live Nationnel, ami 10 évre szóló együttműködést jelentett a turnéira nézve.

2009 januárjában Shakira fellépett a We Are One ünnepségen, amit Barack Obama beiktatásának tiszteletére rendeztek meg. Előadta itt a Higher Groundot Stevie Wonderrel és Usherrel.

A She Wolf az év októberében jelent meg. Karrierje során ez volt a legpozitívabb értékeléseket bezsebelő albuma, ráadásul első helyre került öt országban is, többszörös platina-minősítéssel. Ennek ellenére csupán kétmillió darab kelt el belőle, így ebben az értelemben Shakira legkevésbé keresett lemeze lett.

Májusban Shakira együttműködött a Freshlygrounddal, hogy elkészítsék a 2010-es FIFA labdarúgó világbajnokság hivatalos dalát. A Waka Waka (This Time for Africa) tradicionális elemeket használt fel az afrikai történelemből, emellett az énekesnő egyik legsikeresebb dala lett világszerte. Jelenleg is ez a legtöbbet megvásárolt világkupa dal.

2010 októberében kiadta kilencedik stúdiólemezét, a Sale el Solt. Az album a kritikusok által elismert volt, emellett az AllMusic Kedvenc albumának díját is bezsebelte. A Latin Grammy-díjátadón további szobrokat vitt haza vele. Kereskedelmileg sikeres lemezről beszélünk, bár az európai országokban csak hat zenei listára került fel. Ezévtől már számítottak a digitális eladások is, amik 35%-ban befolyásolták az első heti kezdést a Billboard szerint. Hat hét alatt mintegy egymillió példány fogyott el belőle (míg azóta csaknem hétmillióra nőtt ez a szám).

Szeptemberben elkezdődött Shakira The Sun Comes Out világ körüli turnéja, amivel a két, akkortájt megjelent lemezét népszerűsítette. Ellátogatott vele Észak-Amerikába, Európába, Dél-Afrikába, Ázsiába és Afrikába, mintegy 107 show-t adva – 2011. május 6-án Budapesten is fellépett. A turné pozitív értékeléseket kapott a közönségtől és a kritikusoktól is, akik éltették Shakira színpadi jelenlétét és energiáját. 2011 novemberében Shakirát kitüntette a Latin Recording Academy az Év embere díjával, ahol feldolgozta és előadta a néhai Joe Arroyo En Barranquilla Me Quedo dalát. 2012-ben Pitbull Shakirával kiadta a Get It Started dalt, amit még 2010-ben rögzítettek. Ez a rapper Global Warming lemezéről az első single volt.

2012-ben tervezte kiadni új lemezét, azonban várandósága miatt elnapolták a dátumot. 2013 decemberében visszatért a közéletbe, és beszámoltak arról, hogy visszatérő kislemeze és videoklipje 2014 januárjában debütál. Shakira önmagáról elnevezett 10. lemeze 2014. március 25-én jelent meg, második helyen nyitva a Billboard 200-on. Három kislemezt jelentettek meg róla, beleértve a Rihannával kiadott Can’t Remember to Forget You és Empire slágereket. Az RCA harmadiknak a Dare (La La La)-t választotta. 2014. július 13-án előadta ezt egy brazil zenésszel, Carlinhos Brownnal, a 2014-es foci vébé záró ceremóniáján.

El Dorado (2017)

Shakira 2016 elején kezdett dolgozni új, 11. stúdiólemezén. Instagram-fiókján több fotót is megosztott az írásról és a stúdiózásról. Ennek gyümölcseként jelent meg a Chantaje, a Deja Vu, a La Bicicleta és a Piqué iránti szerelmét megéneklő Me Enamoré. A lemez végül 2017. május 26-án jelent meg, és az első nap 83 országban állt az élen, köztük Magyarországon is.

Az anyagra 13 dal került fel, és ezek zöme Shakira anyanyelvén, azaz spanyolul íródott; a korong címéhez pedig az azonos nevű, mitikus törzsfőnök szolgáltatta az inspirációt. A Chantaje és a Deja Vu többszörös platina eladásokig jutott el, így Shakira sikere a 11. lemeze után is töretlen.

Napjainkban Shakira több mint 60 millió albumot adott el világszerte, két Grammy- és nyolc Latin Grammy-díj büszke birtokosa, továbbá számtalan World Music Awards, American Music Awards és Billboard Music Awards elismerést vehetett át. Ő az egyetlen dél-amerikai előadó, aki a dalával vezette az Egyesült Államok slágerlistáját, és négy olyan felvétele is van, amely ott van az elmúlt évtized 20 legkeresettebb szerzeménye között.

Érdekességek, élet a zenén túl

Shakira rendkívül intelligens üzletasszony, aki az ipar minden ágában kipróbálta magát. Gabriel García Márquez író személyesen kérte fel a főszerepre a Szerelem a kolera idején filmben, azonban végül egy meztelen jelenet miatt elutasította azt. Shakirának saját szépségápolási vonala is indult 2010-ben, S by Shakira elnevezéssel – itt megjelentek első parfümjei is. 2015-ben saját madarat kapott az Angry Birds POP!-ban. 2015 októberében a Love Rocks videojátékban a karakterével is játszhattak a vásárlók, így ő lett az első popsztár, aki ilyesfajta programban feltűnt, mint animáció.

2015 augusztusában a Disney bejelentette, hogy Shakira kölcsönözte Gazelle hangját a Zootropolis – Állati nagy balhé című animációs filmhez. Ehhez kiadta a Try Everything filmzenét, aminek megírásában Sia és a Stargate duója is részt vett. A film kasszasiker lett, olyannyira, hogy rekordot is döntött az első hetes megnyitóval, mintegy egymilliárdos bevétellel.

Kislánykori ígéretét betartva Shakira 1997-ben elindította a Pies Descalzos alapítványt, ami szegény gyermekeket és iskolákat támogat Kolumbiában. Az elnevezést Shakira harmadik nagylemeze, a Pies Descalzos ihlette. A jótékonysági alapítvány 4000 gyermek ellátását és taníttatását biztosítja. 2014. április 27-én a Radio Disney Hős-díjjal tüntette ki ezen munkájáért. Shakira emellett támogatója az UNICEF-nek is.

2010-ben találkozott a spanyol focistával, Gerard Piquéval, amikor a Waka Waka (This Time for Africa) videoklipjében szerepelt. Első közös gyermekük 2013. január 22-én született meg Milan Piqué Mebarak néven. Második fiúk, Sasha Piqué Mebarak 2015. január 29-én látta meg a napvilágot. A pár Barcelonában lakik.

Kozma Vivien

Hozzászólások

Hozzászólás