Tyler, The Creator

Tyler, the Creator avagy Tyler Gregory Okonma 1991. március 6.-án született a kaliforniai Ladera Heights városában. Nemcsak rapperként híresült el, hanem producerként, kliprendezőként, valamint divattervezőként is. Prominens alakja az általa irányított alternatív hip-hop kollektívának, az Odd Future-nek. A szerveződés összes kiadványának borítójáért, ruházataiért ő felelt. Eddig egy mixtape és öt album jelent meg szólókarrierje alatt.

2009. december 25-én Tyler megjelentette első önálló mixtape-jét Bastard címmel. 2011-ben egy videóklippel megtámogatta ”Yonkers” című dalát, mely az első kislemez volt a Goblin című debütalbumról. A dalnak köszönhetően megnyerte a 2011 MTV Video Music Awards ’Legjobb új előadó’ díját. A televíziós debütálás sem váratott magára sokáig, hiszen 2011. február 16-án a Late Night With Jimmy Fallon című tévéműsorban adta elő a ”Sandwitches” című dalát Hodgy Beats közreműködösével. Az Odd Future-közösség még ugyanebben az évben saját műsort kapott Loiter Squad néven. A három évadot megélt műsorban főleg a Jackass című sorozathoz hasonló hecceket, ugratásokat láthatunk olyan vendégszereplőkkel, mint Johnny Knoxville, Lil Wayne vagy Seth Rogen.

A második album, a Wolf 2013. április 2.-án jelent meg. Számos vendégelőadót sorakoztat fel a lemez, például Frank Oceant, vagy Pharrel Williamst. Minden dal producere maga Tyler volt, kivéve a ”Lone” című zárótételé. A Billboard 200-as listájának harmadik helyén debütált és 90.000 példány fogyott belőle az első héten.

2015. április 9.-én Tyler, the Creator megjelentette a ”Fucking Young” című dal videóklipjét az Odd Future hivatalos YouTube csatornáján, mely már tartalmazott egy rövid részletet a ”Deathcamp” című dalból. Még aznap megerősítette a rapper, hogy a dalok a következő Cherry Bomb című nagylemezen fognak helyet kapni. Két nappal később már a Coachella Fesztiválon is előadta a két említett dalt. Végül 2015. április 13.-án jelent meg a Cherry Bomb digitálisan, azonban fizikai formátumban csak április 28.-án. Utóbbinak különlegessége az volt, hogy 5 különböző borító készült el hozzá. A lemez színvonalát csak emeli, hogy Kanye West, Lil Wayne és Schoolboy Q is vendégeskedik rajta. 2015 nyarán kénytelen volt lemondani turnéja több állomását köztük a Reading and Leeds Fesztivált, ugyanis kiutasították az Egyesült Királyságból még a Bastard című mixtape-je miatt.

2015. április 8.-án megjelent Frank Ocean dala, a ”Biking”, melyben Tyler és Jay Z egyaránt közreműködők voltak. Augusztus 3.-án elindult Tyler saját TV műsora, a Nuts + Bolts. Július 6.-án bejelentette következő, Flower Boy című lemezét, mely július 21.-én meg is jelent, majd októberben elindította harmadik TV műsorát, The Jellies címen. A Flower Boy jó kritikákat kapott és Grammy-jelölést is kapott, azonban Kendrick Lamar elvitte előle a díjat.

Két rövid videóval tért vissza 2019 májusában, melyek alatt már új dalok voltak hallhatóak. IGOR című ötödik stúdióalbuma nem sokkal később, május 17-én napvilágot látott. A Billboard 200-as listájának number one helyén debütált.

Hozzászólások

Hozzászólás