Joe Satriani új albuma előtt tiszteleg az ÚJ GITÁROS 2018 tehetségkutató

Két és fél évvel Shockwave Supernova címet viselő szólóalbuma után január 12-én megjelent a világhírű gitárvirtuóz, Joe Satriani 16. stúdióalbuma, a What Happens Next! Az új lemez egy lehengerlő power trió gyümölcseként látott napvilágot: Satriani gitárjátékát a basszusgitáros/énekes legenda Glenn Hughes (Black Country Communion, ex-Deep Purple) és a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith teszi teljessé. Az ikonikus hármasból kettő most először állt össze a Chickenfootszupergroup-béli közös munkálkodásuk óta. A produceri feladatokat és a keverést pedig Satriani régi “bajtársa”, Mike Fraser (AC/DC, Led Zeppelin, Metallica stb.) végezte, aki már 20 éve meghatározó szereplője a zenész karrierjének.

A lemez 12 energikus dala a lélek olyan mélységeit rezegteti meg, ami mostanában ritkaságnak számít. A dinamikus nyitó track, a beszédes című Energy extázisától kezdve, a Thunder High On The Mountain fenséges és monumentális hard rock robbanásán keresztül egészen a Smooth Soul könnyedebb, soul-blues-os, érzéki akkordmenetéig. A What Happens Next szerzeményeinek instrumentális rock ütemeiben a Satriani utóbbi munkáira jellemző progresszív vonal visszakanyarodik régebbi önmagához. A kiadványt a gitáros “belső művészi újjászületésként” és a “rock’n’soul & groove tökéletes kombinációjaként” jellemezte. Az album egyik dala a Cherry Blossoms címet kapta, – vezérmotívuma garantált dallamtapadást okoz – a cseresznyevirágok pedig köztudottan az újjászületés körforgásának szimbólumai.

Satriani a G3 elnevezésű turné keretében márciusban útra kel, és többek között Oroszországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot, Lengyelországot, Hollandiát, Belgiumot, Szlovákiát, Csehországot és Svédországot érintve egészen Skóciáig meg sem áll legújabb albuma népszerűsítésében. A körúton hasonlóan legendás zenészek, John Petrucci (Dream Theater) és Uli Jon Roth (ex-Scorpions) is erősítik majd a produkciót.

1996-os debütálása óta Satriani G3 koncertsorozata a világ legnagyszerűbb gitárosaival karöltve (Steve VaiEric JohnsonSteve LukatherRobert Fripp, Paul Gilbert, Steve Morse, Yngwie Malmsteen, John PetrucciKenny Wayne ShepherdMichael SchenkerUli Jon RothGuthrie Govan) nyűgözi le a közönséget, és visszatérő, teltházas attrakciónak számít az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Japánban. “Mondhatnám, hogy meglep a G3 tartóssága és, hogy mekkorára nőtte ki magát, de tulajdonképpen nem vagyok meglepve” – nyilatkozta nevetve Satriani. “Szerintem a titok abban a kémiában rejlik, ami a három zseniális gitáros között kialakul a színpadon, hogy megmutathatják, mit tudnak. Szórakoztató, kiszámíthatatlan és vad – minden, amit csak meg szeretnél tapasztalni egy show-ban.”

Az új album és az izgalmas turné-hírek mellett egy új dokumentumfilm is született, Beyond the Supernova címmel, melynek érdekessége, hogy Satriani filmkészítő fiának alkotása. A mű a Mill Valley Film Fesztiválon debütált októberben. A turné-dokumentumfilm képsorai Joe Ázsiát meghódító Shockwave Supernova turnéjának történéseibe engednek betekintést.

A gitármágus már 2 évtizednyi világkörüli utazást és teltházas koncertek garmadáját tudhatja a háta mögött. Koncert- és stúdiófelvételeiből több, mint 10 millió példány fogyott. Chickenfoot nevezetű, legendás mellékprojetjében az ex-Van Halen frontember Sammy Hagar, az ex-Van Halen basszusgitáros Michael Anthony és a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith muzsikál.

Joe SatrianiWhat Happens Next című fantasztikus új albuma kapcsán indult el továbbá az ÚJ GITÁROS 2018 tehetségkutató – immár harmadik alkalommal -, melynek főnyereménye egy gyönyörű Joe Satriani Ibanez gitár és a legújabb Marshall csöves erősítő. A vállalkozó kedvű húrnyűvők a www.ujgitaros.hu honlapon jelentkezhetnek febr. 11-én éjfélig a beérkezett pályamunkák alapján 10 gitáros kap lehetőséget arra, hogy élőben is bemutassa tudását. 7 jelentkezőt a zsűri juttat a döntőbe, míg hárman a közönségszavazatok – az ÚJ GITÁROS YouTube csatornára feltöltött pályamunkákra leadott Tetszik/Like szavazatok száma – alapján csaphat a húrok közé a március 2-ai fináléban. A What Happens Next azért is ideális választás az ÚJ GITÁROS 2018 megmérettetéséhez, mivel a korábbi szériákban a legtöbb egy művészhez köthető pályamunka Satriani-feldolgozás volt.

What Happens Next dallista

1 – Energy                                                                      7 – Headrush

2 – Catbot                                                                      8 – Looper

3 – Thunder High On The Mountain                        9 – What Happens Next

4 – Cherry Blossoms                                                    10 – Super Funky Badass

5 – Righteous                                                                 11 – Invisible

6 – Smooth Soul                                                            12 – Forever And Ever

 

A 2018 G3 Turné állomásai

DÁTUM VÁROS, ORSZÁG HELYSZÍN
3/16/2018 Moscow, Russia Crocus City Hall
3/19/2018 Warsaw, Poland Torwar
3/20/2018 Prague, Czech Republic Prague Congress Centre
3/21/2018 Bratislava, Slovakia Incheba Expo Arena
3/24/2018 Oslo, Norway Oslo Konserthus
3/31/2018 Groningen, Netherlands De Oosterpoort
4/2/2018 Rome, Italy Auditorium Parco Della Musica
4/3/2018 Florence, Italy Teatro Verd
4/4/2018 Milan, Italy Teatro Degli Arcimboldi
4/6/2018 Bilbao, Spain Euskalduna
4/7/2018 Barcelona, Spain Palau Sant Jordi
4/9/2018 Madrid, Spain Wizink Center
4/11/2018 Zurich, Switzerland Volkshaus Zürich
4/14/2018 Eindhoven, Netherlands Klokgebouw Cultuurhallen

Vásárold vagy hallgasd meg a What Happens Next c. albumot az alábbi linkre kattintva!

http://www.ujgitaros.hu/satriani/

Hozzászólások

Hozzászólás