Új lemezzel és “szélesképernyős melankóliával” tért vissza a Manic Street Preachers!

Április 13-án megérkezett a Manic Street Preachers 13. stúdióalbuma, Resistance Is Futile címen. A nagy várakozással övezett anyag az Egyesült Királyságban már az előrendeléseket illetően elérte a bűvös 12 ezres számot és mind a rajongók, mind a kritikusok körében remek fogadtatásnak örvend.

4 év kihagyás után a wales-i rockzenekar visszatért a klasszikus Manic-hangzáshoz, amit ők személy szerint “szélesképernyős melankólia”-ként írnak le. Elmondásuk szerint debütáló, Generation Terrorists c. és negyedik, Everything Must Go c. lemezük hangzása elevenedik meg az új kiadványon – a 2013-as Rewind the Film akusztikus irányvonala és a 2014-es Futurology elektronikája ezúttal háttérbe szorultak.

Az új album dalai az elsők, amiket a banda új, Door to the River stúdiójában rögzítettek. A produceri munkálatokat és a keverést régi ismerőseik, Dave Eringa és Chris Lord-Alge végezték. A kiadvány deluxe formában is testet öltött, amin a demók és két bónusz track is helyet kapott.

Hallgasd vagy vásárold meg a lemezt >> IDE << kattintva!

A megjelenést megelőzően négy intenzív és empatikusan keserédes beharangozó szerzemény érkezett – az International Blue, a Distant Colours, a Dylan & Caitlin és a Liverpool Revisited.

 

 

Az International Blue dalszövegét öt éven keresztül csiszolgatták, megkapó tartalmát Nizza városa, a Földközi-tenger hatalmas, nyílt kéksége és az új realizmus francia képzőművészének, Yves Klein-nek a munkássága inspirálták.

“Szerettem volna megjeleníteni egy Springsteen/War on Drugs-féle érzékenységet, de mindezt egy európai szűrőn keresztül. Néha az, ha vágyakozol egy érzés után, elég ahhoz, hogy életre is keltsd.” – magyarázta James Dean Bradfield frontember.

 

 

A Resistance Is Futile egyébként váratlanul nyílt és közvetlen. Dalszöveg-világát tekintve, a banda olyan érzelmi palettából merítkezett, ami eddig nem volt feltétlenül hozzájuk kapcsolható. A végeredmény egy olyan dalcsokor, ami színpadra született: szerzemények, melyeket naplementékben fürdőző tömegek teli torokból énekelhetnek.

“A Resistance Is Futile fő témái az emlékek és a veszteség; az elfelejtett történelem; a zavaros valóság és a művészet, mint rejtekhely és inspiráció. Megszállottan melodikus – sokféleképpen visszacsatolva a Generation Terrorists naiv energiájára és a Everything Must Go zenekari áradására. A kezdeti késés és nehézségek dacára ez a lemez nagyon gyorsan összeállt, hála az elmúlt hónapok kreatív hullámának és a megszokott, régimódi kemény munkának.” – nyilatkozta a banda az új felvételekről.

 

 

Az új lemez megjelenésével egy időben a Manic Street Preachers tagjai épp eddigi legnagyobb brit turnéjuk keretében kelnek útra:

Április 23.  NEWCASTLE, Metro Radio Arena

Április 25.  GLASGOW, The SSE Hydro Arena

Április 27.  BIRMINGHAM, Arena

Április 28.  MANCHESTER, Arena

Május 1.     LLANDUDNO, Venue Cymru Arena

Május 2.    LEEDS, First Direct Arena

Május 4.    LONDON, The SSE Arena Wembley

Május 5.    CARDIFF, Motorpoint Arena

 

Hozzászólások

Hozzászólás