Az egész család szerephez jut Justin Timberlake új albumán

Február 2-án megérkezett a tízszeres Grammy- és négyszeres Emmy-díjas pop/R&B császár Justin Timberlake ötödik stúdióalbuma, a Man of the Woods. A lemezt már megjelenése előtt az énekes legambíciózusabb anyagaként emlegették, mind hangzását, mind szövegvilágát tekintve. Justin pedig ezúttal sem okozott csalódást rajongóinak; a lemezen a tradicionális amerikai rock keveredik a közreműködők – Chris StapletonAlicia Keys – és a produceri brigád – Justin mellett The Neptunes, Timbaland, Danja, J-Roc, Eric Hudson, Rob Knox – modern zenei hatásaival. Ahogy már az album promóvideójából megtudhattuk, a szerzeményekben testet öltött történetek zömét az énekes fia, felesége, Jessica Biel, és Memphis városában gyökerező életútja inspirálta.

A személyes jelleget pedig tovább erősíti az a tény, hogy a kiadvány címét Justin Timberlake 2 éves fiának a neve inspirálta. Egyszer rákeresett az interneten, hogy mi is a Silas név jelentés és a végeredmény az volt, hogy ”Man of the woods”.

A lemez személyes fűszere, hogy a Filthy, a Midnight Summer Jam, a Hers (Interlude), a Flannel és a Young Man dalokban Jessica Biel hangja is felcsendül, a Young Manben ráadásul Silas Timberlake-et is hallhatjuk.

 „Azt hiszem az, hogy Amerikában nőttem fel, nagy mértékben befolyásolta a lemez zeneiségét. A szülővárosom, Memphis a rock & roll szülővárosa is egyben, emellett a blues otthona, és nem esik messze Nashville-től, ami pedig a country zene melegágya.”- nyilatkozta az énekes.

Timberlake ígéretéhez hűen négy dalról és a hozzájuk tartozó videoklipről már az album megjelenését megelőzően lerántotta a leplet, melyek tökéletesen prezentálták a lemez eklektikusságát. Mindegyik kisfilmnek megvan a sajátos, egyedi stílusa és színezete négy különbőző rendező jóvoltából, s maguk a dalok is Justin személyiségének és muzikalitásának változatos arcait fedik fel. R&B, country, funk, pop és elektronika keveredik, megalkotva az anyag tradicionális hangzású, mégis futurisztikus ütemekkel átszőtt hangulatát. “Nagyon erősen reflektál arra, hogy honnan jöttem, jobban, mint bármely anyag, amit valaha készítettem. Az Államok déli vidékének zenéje, amit modern hangzásba szerettem volna csomagolni.”- mesélte.

A 16 dalt tartalmazó Man of the Woods albumról korábban megismerhettük Pharrell Williams produceri munkájának gyümölcsét, az intenzív és disztópikus Supplies-t, a futurisztikus Filthy-t; és nemrég kóstolót kaphattunk a country melódiák hatását ígérő lemez rusztikus oldalából, az akusztikus gitárban dúskáló Say Something, és a legutóbb megjelent címadó dal, a Man of the Woods által. Utóbbi videoklipjének képi világa Wes Anderson Moonrise Kingdom című filmjének furmányos, erdei varázslatosságát ötvözi a musicalesen jókedélyű country életérzéssel és otthonossággal.

A Say Something érdekessége, hogy élőben vették fel a La Blogothèque és Arturo Perez Jr. rendezésében. A videó és a hang teljes egészében stúdiós trükközésektől mentes, és az ének is a helyszínen rögzített formájában került felhasználásra. Ez az anyag igazi felüdülés napjaink popsztárjainak agyonszerkesztett tartalmai után. A videóban a trendi favágó-outfitet viselő Justin egy elhagyatott szoba homályában szorgoskodik a zenei alapok megalkotásán, majd útra indul a komor, ugyanakkor gyönyörű épületben. Nem kell sokat várnunk, hogy felkapja gitárját, és miután elhalad a fel-felbukkanó zenészek, bandatagok mellett, találkozzon a dal másik „főszerelőjével”, Chris Stapleton country zenésszel, és mennyei jammelésbe kezdjenek. Találkozásuk és a szerzemény csúcspontjának pillanatában a kihalt tér hirtelen megtelik élettel és melegséget árasztó, kórusként funkcionáló közönséggel.

Twitter “suttogások” szerint az album legelső beharangazó dala, a Filthy c. szerzemény meglehetősen kívül esik a rajongók megszokott komfortzónáján, és elüt a rádiók mostani kínálatától, éppen ezért egyre nagyobb hype övezi. A Filthy videójában nem 2018-ba, hanem egyenesen 2028-ba csöppenhetünk, ahol egy ultramodern konferencián Justin Timberlake Steve Jobs-t idéző feltalálóként nyűgözi le közönségét legújabb, táncoslábú robot-találmányával, miközben a tőle megszokott pop/R&B-vonal is modern elektronikus zenei lüktetéssé transzformálódik.

A Supplies sejtelmesen a bőr alá kúszó trap-pop dalához is készült videoklip, aminek utópisztikus képsorait Dave Meyers rendező álmodta meg. Timberlake és Eiza González színésznő mellett a kisfilm kulcsfigurája a szerzemény közreműködője, Pharrell Williams. Egy friss behind the scenes videó alkalmával a Justint és Pharrellt összekötő, szinte baráti szál is említésre kerül.

„Az első személy, akivel elkezdtem dolgozni ezen a projekten, az Pharrell. Ő Virginiában nőtt fel, én pedig Tenessee államban, nagyon hasonló vidékek, ez dél” – meséli közös gyökereikről és az ebből következő közös hullámhosszról Timberlake.

Január 31-én volt Justin Timberlake születésnapja, ennek örömére a megjelenés előtt 2 nappal az album még több szerzeményébe betekintést engedett a közösségi felületein felbukkanó kis videókban. Egyikben például a lemez címadó dala csendül fel, miközben Justin épp fodrásznál ül és DJ Khalednek érzi magát. Ezenkívül belehallgathattunk a Montana , a Higher Higher, a Wave, az Alicia Keys-szel közös Morning Light és a Midnight Summer Jam ütemeibe.

Két nappal a Man of the Woods megjelenését követően, február 4-én a dalok élőben is debütálnak majd a Super Bowl estéjének félidejében, ahol – csakúgy, mint 14 évvel ezelőtt, a felejthetetlen Janet Jackson-incidens idején – Justin Timberlake lesz a sztárvendég.

Tracklista

  1. Filthy
  2. Midnight Summer Jam
  3. Sauce
  4. Man of the Woods
  5. Higher Higher
  6. Wave
  7. Supplies
  8. Morning Light (feat. Alicia Keys)
  9. Say Something (feat. Chris Stapleton)
  10. Hers (Interlude)
  11. Flannel
  12. Montana
  13. Breeze Off the Pond
  14. Livin’ Off the Land
  15. The Hard Stuff
  16. Young Man

 Hallgasd vagy vásárold meg a Man of the Woods albumot az alábbi linken!

Justin Timberlake – Man of the Woods

Hozzászólások

Hozzászólás