2017. július 28.

“A bulizás szinte végtelen” – Alle Farben interjú

Blahó Dávid | 838 megtekintés

A német DJ és producer, Alle Farben sorra hódítja meg a világ különböző városainak klubjait és fesztiváljait. Karrierje finoman szólva felszálló ágban van. Az idei nyáron Magyarországon is megfordult több alkalommal. Kollégánk a VOLT Fesztivál előtt találkozott vele egy interjú erejéig.

Úgy tudom nagy álmod volt, hogy New Yorkba költözhess néhány hónapra. Sikerült ezt megvalósítanod?

Volt egy ilyen ötletem, de az elmúlt időszakban nagyon jól alakult a karrierem és ezáltal olyan elfoglalt voltam, hogy egyelőre erre nem jutott idő. Ennek ellenére továbbra is a terveim között szerepel. Korábban egyébként négy alkalommal jártam New Yorkban és mindig lenyűgöző volt. Ekkor jött az ötlet is, hogy eltöltök ott egy hosszabb időszakot. Szeretném kipróbálni, milyen új szemszögből látni a világot egy másik országból, hiszen az egész életemet Berlinben töltöttem idáig.

Az új szemszög alatt az új benyomásokat is érted, amelyek hatással lehetnek a zenédre?

Igen, ez is egy lehetőség az új tapasztalatokra. Azt már tudom, hogy milyen amikor az utazás, a turnézás során új élmények érik az embert, de azt nem, hogy milyen, amikor egy teljesen új helyen éled a mindennapjaidat.

Hol játszol szívesebben? Nagyvárosok klubjaiban vagy olyan szabadtéri fesztiválokon, mint a VOLT Fesztivál?

Én jobban szeretem a szabadtéri fesztiválokat. Itt a bulizás szinte végtelen. Az emberek nyaralnak, sokkal felszabadultabbak. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeretek klubbokban játszani, hiszen annak is megvan a maga különleges hangulata, a maga varázsa.

Az első albumodon hosszú ideig dolgoztál, rengeteg munkát fektettél bele. Mi a helyzet a második albumoddal, a ’’Music Is My Best Friend’’ anyaggal? Hogy zajlottak a munkálatok?

Nagyon sokat tanultam az első albumból, hogy mit akarok, hogyan dolgozzak, mi az én saját munkafolyamatom. Az első és a második lemez megalkotása két teljesen eltérő élmény volt számomra. Az első album főleg arról szólt, hogy megtaláljam azt, amit én valójában játszani akarok. Ez úgymond az útkeresés időszaka volt. A második album előtt pedig elhatároztam, hogy minden új ötletemet, amim van, ráteszem erre a lemezre.

A legutóbbi kislemezed, a ’’Little Hollywood’’, máris óriási siker, csakúgy, mint a ’’She Moves’’, a ’’Bad Ideas’’ és a ’’Please Tell Rosie’’ voltak. Mesélj nekem, milyen volt a közös munka az új dalon Janieck-kal?

Nagyszerű volt a munka Janieckkal. Mi már dolgoztunk együtt a második album egyik dalán, a ’’Madison’’-on, de az nem volt olyan sikeres, mint ahogy szerettük volna. Ezért is örülök az új dalunk sikerének.

…és elkészítettetek egy videóklipet is a dalhoz.

Igen. Az Amerikai Egyesült Államokban tettünk egy négy napos utazást, melynek során elkészítettük ezt a klipet. Nagyon jól éreztük magunkat és a menetrend is eléggé szabad volt. Természetesen megvolt előre, hogy mit hol veszünk fel, de a helyszínek közötti utazás során sok új ötlet jött még, amiket a kevésbé kötött időbeosztásnak köszönhetően sikerült is megvalósítani. A klipet egyébként Jannes Döring rendezte, akivel én a forgatáson találkoztam először, és a közös munka olyan jól sikerült, hogy szinte egész nyáron jön velünk a fellépésekre. Ő készíti a fotókat és a videókat a turné során.

Mikorra várhatjuk a következő nagylemezt?

Februárban kezdtem el dolgozni az új albumon, de most a nyári turné alatt nincs időm stúdióba menni és befejezni a lemezt. Valószínűleg ősz-tél folyamán tudom majd folytatni, és akkor tavaszra készen állok a harmadik stúdióalbum bemutatására.

Van kedvenc élményed, emléked a fellépéseidről?

Ó, rengeteg jó élményem van. Ha egyet kell mondanom, akkor talán az első alkalom, amikor igazán nagy színpadon léphettem fel és több ezer ember tapsolt és kiabált miközben a színpadra sétáltam.

Korábban említetted, hogy nem igazán szeretnél ’’nagy nevekkel’’ közös számot csinálni..

Nem mondom, hogy nem, de eddig jó volt olyan művészekkel dolgozni, akiket ismerek és kedvelek. Ha például lenne egy ’’nagy név’’ akit ismerek, mint például a Red Hot Chili Peppers, akkor persze mondanám, hogy gyertek, csináljunk egy közös számot.

Tehát ha most mondhatnál egy nevet, akkor az a Red Hot Chili Peppers lenne? 🙂

Nem, egyáltalán nem. 🙂 Nehéz nevet mondani, mivel nekem ezen a téren nincs kimondott célkitűzésem, hogy ezzel és azzal szeretnék egy közös számot. Ha van lehetőség, és én is szívesen dolgoznék együtt az adott művésszel, akkor mehet.

Ki vagy mi van a legnagyobb hatással a zenédre?

Jelen pillanatban leginkább az utazást mondanám. A turné során szerzett élményeket összegyűjtöm, aztán ha van egy kis szabadidőm, ezekkel tudok dolgozni.

A befutott DJ-k keze sok esetben megvan kötve különböző szerződésekkel azzal kapcsolatban, hogy milyen zenét játszhatnak. Most, hogy már te is a TOP DJ-k közé tartozol, meg tudtad tartani a szabdságodat a zenédben?

Igen. Természetesen folyamatosan kommunikálok a menedzsmentemmel, de szabadon dolgozhatok a zenémen. Persze, nyilván vannak olyan számok, amik a nagy kiadóknak nem tetszenek és nem adják ki, de mivel van egy saját kiadóm is, ezért az ilyen nótákat akár ott is meg tudom jelentetni.

Te ugyebár Berlin híres, kreuzbergi kerületéből származol. Miért olyan különleges Kreuzberg?

Kreuzbergnek nagyszerű művészete van. Rengeteg kreatív dolgot csinálnak ott az emberek. Ha te elkezdesz valami művészi dolgot csinálni, más művészek is csatlakoznak hozzád. A bároknak, koncerttermeknek nincs zárási idejük. Folyamatosan zajlik az élet.

Holdampf Gábor Jr.

Hozzászólások

Hozzászólás