2018. november 28.

Jean-Michel Jarre: „A lemez őszinte maradt ahhoz, aki vagyok”

1075 megtekintés

Jean-Michel Jarre számára az átütő siker 1976-ban érkezett meg az Oxygéne című lemezével, amelyből mintegy 12 millió példány fogyott világszerte. 2004-re már több mint 80 millió albumot adott el, és azóta is aktívan turnézik és írja az új zenéket – rajongói legnagyobb örömére. A 2018-as esztendő különösen mozgalmas volt a francia mester számára, hiszen szeptemberben kiadott egy gyűjtői lemezt Planet Jarre – 50 Years of Music elnevezéssel; két hónapra rá pedig megjelent legújabb nagylemeze, az Equinoxe Infinity, amely bizonyos szempontból az 1978-as Equinoxe anyag folytatása. A művész a friss kiadvány munkálatairól vallott az alábbi interjúban.

Mi volt az ötlet az Equinoxe Infinity mögött?

Igazság szerint, először az életemben nem a zenei, hanem a vizuális ötlet rajzolódott ki bennem. Imádom az Equinoxe borítóját, ahogy azok a furcsa teremtmények bámulnak rád. Utána azon gondolkodtam, hogy vajon mi történt velük negyven év elteltével. Egy jelenet jelent meg előttem, miszerint ezek a lények a technológiát jelképezik az elmúlt 40 évből, ahogy azt begyűjtötték és erőre kaptak, átvették az irányítást felettünk a tudásuknak köszönhetően. Az equinoxe számomra azt jelenti, hogy ők a jövőbe néznek, ahogy napjainkban mi is a jövőbe tekintünk. Éppen ezért, a zene helyett először a vizuális elemeket alkottam meg. A másik ok pedig, hogy a többség már letölti a zenét, és látja a designt hozzá a lejátszó felületen, így nagyon fontos, hogy egy vizuális élményt teremtsünk számukra. Életem során először előbb volt kész minden design elem, mint hogy egy zenei kottát lejegyeztem volna. Erre alapozva, a zene végül betétdala lett egy, a fejemben elképzelt jelenetnek. Erről szól az Equinoxe Infinity, amihez kapcsolódott a mesterséges intelligencia létezése. Mind tisztában vagyunk azzal, hogy a mesterséges intelligencia egy hatalmas felfedezés, és el kell fogadnunk, hogy a gépek a nagyon közeli jövőben képesek lesznek saját zenét, filmeket és könyveket alkotni. Mi fog történni velünk? Ezek a kérdések merültek fel bennem, amikor a zenét alkottam.

Amikor anno az Equinoxe lemezt készítetted, terveztél hozzá folytatást már akkor?

Nagyon szeretem a folytatásokat az irodalomban és a televíziós sorozatokban. Azonban ez nem feltétlenül történik meg a zenében. Mindig szerettem volna, ha az Oxygéne-nek lesz folytatása, ám sosem gondoltam volna az Equinoxe-re ezügyben. A gondolat mostanában fogalmazódott meg bennem, amikor a karakterekre néztem a borítón. Nagyon érdekesnek találtam, hogy rájuk és a designra alapozva alkossak.

Nagyon futurisztikus az Equinoxe Infinity album borítója. Megmagyaráznád mindkét változat koncepcióját?

Szerettem volna a vizuális határokat feszegetni és egy erős benyomást kelteni arról, hogy a designnak milyen jelentős szerepe lett ismételten. Ugyanazt a zenét két teljesen különböző borítóval adtam ki, két különböző jövőt mutatva. Van egy biztonságos, tiszta, és van egy sötétebb, szennyezett, globális felmelegedéssel küzdő design. Az egyik zöldes, a másik pirosas, de a zene ugyanaz. Tetszik, hogy a számok illenek két teljesen különböző, de elképzelhető jövőhöz.

Mi a véleményed a mesterséges intelligenciáról és a modern technológiáról? Izgatottak legyünk vagy féljünk tőle?

A jövő szerintem mindenkit, generációról generációra megrémít. Ijesztő volt a nagyszüleinknek, szüleinknek és most nekünk is. Valószínűleg a gyerekeinknek is az lesz. Szerintem nem kellene tartanunk tőle, hiszen a jövőnk mindig jobb lett, mint ahogy számítottuk, és nem látom annak okát, hogy ez most miért változna meg hirtelen. Úgy hiszem, rajtunk áll, hogy mit gondolunk és hogyan viszonyulunk a technológiai változásokhoz. A mesterséges intelligencia, nézeteim szerint, alapjaiban fogja megváltoztatni az emberiséget. Izgalmas, hogy nem tudod, mi fog kisülni belőle. Ezeket a lényeket mi teremtjük meg. Nem tudjuk, hogy lesz, de ez az elképesztő a tudományban. A művészek is fontosak, hiszen megosztják a jövőről szóló elképzeléseiket a közönségükkel. Könyveken és filmeken keresztül betekintést nyerünk a jövőbe. Nem biztos, hogy minden úgy lesz, de elgondolkodtatnak, hogy mi lehetne…

Az Equinoxe az egyik legsikeresebb albumod. Érzed a nyomást azzal kapcsolatban, hogy hasonló eredményeket érjen el a folytatása?

Igen, az egyik, ha nem a legsikeresebb alkotásom volt, így felmerülhet a nyomás kérdése. De ma kevesebb teher van rajtam, mint valaha. Az első nagy sikerem a semmiből érkezett az Oxygéne-nel; rengeteg új barátom lett, akik tőlem függtek és figyelték minden lépésemet. Erről szólt a második lemezem, az Equinoxe, hogy bámulnak és azon tűnődnek, hogy a sikeredet a véletlennek köszönheted-e. Ma már a nyomás más, hiszen nagyon szerencsés vagyok a tekintetben, hogy harmonikus a viszonyom a kiadómmal. Sok energia, tehetség és emberi erőfeszítés áll a munkánk mögött. Ezzel a projekttel az is volt a cél, hogy hű maradjak önmagamhoz. Az életed során, mint művész, könnyen elveszítheted azt, aki vagy. Úgy érzem, a lemez őszinte maradt ahhoz, aki vagyok. Őszintén szólva, nagyon elégedett vagyok azzal, amit alkottam. Megmutatja, ki vagyok most. Remélem, a rajongóim és közönségem is így látja majd. Próbáltam a saját utamat járni mindenféle teher nélkül. Ahogy mondtam, a betétdal ötlete végig kísérte a munkámat. A lények segítettek, hogy megszülessen a zene. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtem el dolgozni rajta fejben, majd júliusban a kiadó rám ijesztett, és azt mondták, hogy most már el kell készülnie a lemeznek. Aztán rájöttem, hogy csak presszionálni akartak, és kiderült, hogy még volt három hetem a határidőig. Életem legjobb híre volt ez, hiszen maradt még három teljes hetem, hogy minden a helyére kerüljön, mindent befejezzek. Most tényleg volt időm arra, hogy minden tökéletes legyen, és ez sose fordult még elő velem.

Láthatunk majd még a színpadon?

Dolgozom most is egy projekten, de a következő turném szerintem egy évet várat magára, hiszen 250 show-t adtam az elmúlt három évben. Most annak is eljött az ideje, hogy egy kicsit csak úgy magamnak zenéljek. Skizofrénül hangozhat, de amikor a színpadon vagyok, inkább a stúdióba akarok menni, amikor meg a stúdióban vagyok, akkor már alig várom, hogy újra színpadon legyek. Szerintem a turnézás egy év múlva kezdődhet el, most szeretnék még zenélgetni és kiadni magamból, ami még bennem maradt.

Fordítás: Kozma Vivien

Hallgasd vagy vásárold meg az “Equinoxe Infinity” albumot az alábbi linkek valamelyikén: https://strm.hu/jean-michel-jarre-equinoxe-infinity

Hozzászólások

Hozzászólás

lunette de soleil ray ban ray ban pas cher lunette de soleil ray ban ray ban pas cher lunette de soleil ray ban ray ban pas cher occhiali da sole ray ban outlet occhiali da sole ray ban outlet occhiali da sole ray ban outlet occhiali da sole ray ban outlet occhiali da sole ray ban outlet occhiali da sole ray ban outlet louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin outlet louboutin outlet louboutin outlet louboutin outlet louboutin outlet louboutin outlet air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max outlet air max outlet air max outlet air max outlet air max outlet air max outlet sunglass hut Sunglass Hut Online Shop