2018. január 11.

Khalid – Dalokba sűrített kamaszkor

Steszko Zsanett | 724 megtekintés

Az amerikai R&B szenzáció Khalid negyedik helyezett lett a BBC Music’s Sound of 2018 listáján, amin a következő 12 hónap sikeresnek jósolt előadóit találjuk meg. A szemtelenül ifjú énekes a BBC-nek mesélt többek között a hírnévhez vezető ösvényről, és megemlékezett egy katasztrofális vidámparki kirándulásról is.

19 éves kora ellenére Khalid rekord idő alatt szupersztárrá vált hazájában, az Egyesült Államokban, ahol debütáló albumából máris több, mint egymillió példány fogyott. Az énekes középiskolás évei alatt született lemez a valakihez tartozás, a szeretet és a magány témáját boncolgatja, kifejezetten Khalid generációjának címezve. „A siker villámgyorsan jött” – mesélte. „Tiszta őrület.”

Khalid Amhearst Robinson Georgiában született, majd egy katona család sarjaként eleinte Németországban, majd New Yorkban, később Texas-ban nevelkedett. Első, Saved című  szerzeményét, mely debütáló albumán is helyet kapott, 2015-ben fejezte be. Majd nem kellett eltelnie sok időnek, hogy ezt olyan – slágerré váló – dalok kövessék, mint a Location és a Young Dumb & Broke. Dalszövegei a tinédzserek életéről mesélnek, akik még mindig otthon laknak, pénz és autó nélkül, illetve a kapcsolatokkal járó elkötelezettségtől mentesen szeretnék megtapasztalni a szerelmet. (“I’m not one for relationships / It’s over-rated,” énekli a Therapy-ban).

Milyen volt katona családban felnőni? Gyakran költözködtetek?

Meglehetősen gyakran, de a sok költözéstől váltam azzá a személyiséggé, aki most vagyok. Úgy érzem, ha nem így történik, nem lennék ennyire erős mentálisan. Mindenképpen megkeményített ez a tapasztalat.

Ha jól tudom, anyukád is énekes volt…

Igen, a hadseregben énekelt. Mostanra nyugdíjba vonult, de még mindig gyakran dalolászik. Hogy őszinte legyek, sokkal jobban énekel nálam.

Gondolkoztál valaha azon, hogy lehetne ő is a háttérénekesed?

Gyakran gondolkozom ezen, de olyankor eszembe jut az a tény, hogy nem akarok zavarba jönni a saját anyukámtól a lemezemen.

Illetve néhány dolog, amiről énekelsz, nem épp szülők fülének való…

Pontosan! Nem tudom, hogyan működne egy dalomban, csak azt tudom, hogy elképesztően gyönyörűen énekel.

Amikor fiatal voltál, azt tervezted, hogy a Broadway színpadán, operákban brillírozol majd. Mi vezetett el téged ahhoz a műfajhoz?

A kifejezés, az előadásmód formája. Az, hogy egy csupán háromperces dal mennyi különböző érzést tud elültetni, elindítani benned. Emlékszem, mikor először szerepeltem egy középiskolai musicalben. Nagyon megfogtak a közönség reakciói, hogy mennyire el tudnak szomorodni, aztán pedig mennyire boldogok lesznek – ez valami olyan, aminek szerettem volna a részese lenni. De ahhoz túl szégyenlős voltam, hogy én magam is zenét szerezzek.

Mi tartott vissza?

Nagy adag sebezhetőséget éreztem magamban, akkor is, amikor írtam az első dalom. Ezen túl kellett lendülnöm. Nem voltam felkészülve az érzelmi kitárulkozásra, megnyílásra, mert úgy éreztem, hogy senkit nem érdekelne, vagy senki nem akarná hallgatni. De végül tettem egy lépést hátra, és úgy voltam vele, hogy „OK, lássuk mennyire törődöm magammal és a saját lelki egészségemmel.” Na, ekkor írtam meg az első számom.

Ez érdekes, mert úgy emlegetnek, mint a generációd szóvivőjét, de az az érzésem támadt, hogy a dalokat elsősorban önmagadnak és önmagadért írod. 

Minden bizonnyal. Elsősorban saját magamnak szólnak. Azt vettem észre akkoriban, hogy nagyon sok tinédzser megy keresztül ugyanazokon a szituációkon, mint én. Valamennyien rengeteg mindent fedezünk fel saját magunkról, miközben felnövünk.

Azoknak, akik még nem hallottak, hogyan írnád le a zenéd hangzását?

Érett, telt. Chill. Nem túl sok, de nem is kevés. Elég kifejező és lélekkel teli, olykor mélabús. Érzelmes, ugyanakkor mégis felpattanni támad kedved, ha meghallod.

Van olyan dalszöveg, amit gyakrabban hallasz vissza a közönségedtől, mint a többit?

Ó, egy dalszöveg? Őszintén, ha összegeznem kéne a kamaszkoromat, nem tudnám egy dalszövegbe sűríteni, viszont dalba tudom önteni – ez a Young Dumb & Broke.

Sokat köszönhetsz ennek a dalnak. Tavaly ilyenkor sejtetted volna, hogy ekkora siker lesz belőle?

Hittem benne, volt egy ilyen sejtésem – miután rögzítettük, hazamentem a lakásomba és 10 percen keresztül táncoltam rá a tükör előtt. Non-stop.

Sokat énekelsz arról, hogy vágysz a szeretetre, de nem az elköteleződésre. Mennyire elterjedt ez a hozzáállás a környezetedben?

Csupán úgy érzem, hogy nagyon fiatal vagyok. Sokkal fiatalabb ahhoz, hogy elköteleződjek valami vagy valaki mellett. Nagyon spontán típus vagyok. Az a barát, aki az utolsó pillanatban hív fel, hogy „hé, autózzunk el Disneylandbe most azonnal!”. Erre azt válaszolták, hogy „Disneyland két órányira van!”. Én pedig: „tudom, csináljuk!”

Mi a kedvenced Disneylandben?

Őszintén szólva, eddig még csak a Universal Studios-ban jártam, Los Angeles-ben, és a Harry Potteres hullámvasút volt a kedvencem. Viszont félúton fent ragadtunk. Csak lógtunk ott a levegőben körülbelül 8 percig.

Lehet azért történt így, mert titokban Mardekáros vagy?

Igen, kell, hogy legyen bennem valami sötét mágia, ami megállította a hullámvasutat.

Lehetett volna rosszabb is. Néhányan órákra fent ragadnak.

Ez velem nem fordulhatna elő. Sírnék.

Az Egyesült Királyságban a legnagyobb slágered a Silence c. dal. Annak a szerzeménynek mi a története?

Mikor összefogtunk Marshmelloval, előre tudtam, hogy ebben a dalban fel fogom fedni a sebezhető oldalam. Miközben írtam, nagyon személyesnek, felzaklatónak és mélynek éltem meg a folyamatot. Mikor megjelent, elutaztam Ausztráliába, és szembesültem azzal, ahogy a rajongók szóról szóra éneklik a dalszöveget, minden egyes este. Ezt megtapasztalni egy teljesen más kontinensen: egészen döbbenetes volt.

Az én egyik személyes kedvencem a Saved. A dalszöveg arról szól, hogy megtartod egy exed számát, hátha egyszercsak felhív és beismeri, hogy hibázott. Te csináltad már ezt?

Én megtartottam az összes exem telefonszámát arra az esetre, hátha valamikor úgy érzik, hogy beszélniük kell velem, vagy nekem velük. Végülis valamennyi kapcsolatom barátságként kezdődött. Még ha nem is vagyunk már olyan közel egymáshoz, mint mikor együtt voltunk, én még mindig érzem a szeretetet mindegyikük iránt.

Ugyanakkor biztosan rengeteg régi ismerős bukkan fel most, hogy híres lettél…

Nagyon gyakran történik ez, de én továbbra is két lábbal állok a földön, ugyanaz az ember maradtam. Volt sok nagyon jó barátom, aztán hirtelen lett sok olyan, aki nem tudta helyén kezelni a velem történt dolgokat. Nem álltak mellettem, viszont mikor híressé kezdtem válni, rögtön jöttek, hogy ünnepeljenek. Szerintem ez nem fair. Egyébként is az egész tiszta őrület. Minden sokkal gyorsabban történt, mint ahogy valaha is reméltem volna. Emlékszem, hogy beszélgettem az emberekkel és felvetődött, hogy talán kapok valamilyen jelölést 2019-ben. Aztán ez sokkal gyorsabban bekövetkezett. Ez valami olyan, amire nem tudtam felkészülni, de nagyon csodálatos.

Melyik kategóriában vágysz a leginkább a győzelemre?

A legjobb új előadó kategóriára, nem vitás.

Ebben akad egy-két kemény ellenfeled – SZA, Julia Michaels, Lil Uzi Vert, Alessia Cara.

Ettől fantasztikus a verseny, mivel ők rendkívüli előadók. Ez elképesztő számomra, mivel sokan közülük inspirálóan hatottak rám, így egészen elsöprő és izgalmas érzés velük egy mezőnyben versenyezni.

Ennek a mezőnynek a különlegessége, hogy a jelöltek között nem szerepel fehér férfi. Mit árul ez el a 2018-as zeneiparról?

A zene most egy nagyon érdekes terület. Akárhogy kinézhetsz. Akárki lehetsz, eszméletlenül híressé válhatsz, mivel a hallgatók kötődésekre, kapcsolódásokra vágynak. Olyan embereket keresnek, akikre felnézhetnek. A tény, hogy jelöltek, 19 éves korom és texas-i, el paso-i srác létemre, és, hogy rengeteg ember énekli a dalaimat világszerte, már önmagában hihetetlen.

Milyen terveid vannak 2018-ra? Úgy hallottam, ezután az interjú után rögtön ismét stúdióba vonulsz. Van már valamilyen új zene születőben?

Igen, sokat időzöm a stúdióban, és be van tervezve jópár kollaboráció, amiket nagyon várok. Szeretek a saját cuccaimon dolgozni, de a közös dalok… Egyfolytában azokat hallgatom. Lenyűgözőek.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most szeretnének belevágni a zenei karrierbe?

A kitartás a lényeg. Ignoráld a negatív energiákat. Olyan sok utálkozás, gyűlölet van a világon az irigy emberek miatt, de te csak összpontosíts magadra. Ne add fel. Mindig maradj hű önmagadhoz. Ez az én tanácsom. Béke!

Hozzászólások

Hozzászólás