2018. augusztus 1.

Közös interjú a Szigeten is fellépő Kygo-val & a VOLT-ot megjárt Alan Walkerrel

Steszko Zsanett | 948 megtekintés

Ha régebben azt mondták volna Kyrre Gørvell-Dahllnak és Alan Olav Walkernek, hogy egy napon Kygo-vá és Alan Walkerré, a nemzetközi, elektronikus zenei/EDM szcéna meghatározó előadóivá válnak, valószínűleg nem hittek volna a fülüknek. Márpedig a két autodidakta DJ/producer sztárságra született. A norvégiai szupersztárok nemrég közös turnéval hódították meg Észak-Amerikát, ahol többek között az ikonikus Coachella fesztiválon is megfordultak, ahol interjút is adtak a Paper magazinnak. Ugyanakkor a magyar rajongók is örülhetnek, hiszen Alan Walker ezen a nyáron a VOLT Fesztivál alkalmával látogatta meg őket, Kygo pedig augusztus 13-án érkezik a Szigetre.

 

 

A két EDM-titán így nyilatkozott a dance műfaj helyzetéről

Kygo: Határozottan fejlődik. Nagyon szuper látni, ahogy a sok műfaj együttműködik. Ez most nagyon megy; az egész egy nagy leves, tele mindenféle típusú műfajjal és izgalmas együttműködőkkel. Rengeteg hip-hop előadót is láthatunk a dance műfaj képviselőinek oldalán.

Alan Walker: Úgy érzem, hogy a dance zenében az emberek most próbálnak rájönni, hogy mi lesz a következő nagy dobás. Ezért próbáljuk kombinálni a különböző stílusokat és kísérletezünk. Valamennyien próbáljuk megtalálni azt a bizonyos új, jó hangzást.

Kygo: Igen! Rengeteg izgalmas dolog történik. Remek érzés benne lenni a sűrűjében és segíteni megalkotni az új hangzást. Művészként nem kell bekorlátozottnak éreznünk magunkat a műfajokat illetően. Megtehetünk bármit, amit szeretnénk.

Feláldozottság a „mainstream”, a fősodor oltárán

Alan Walker: Én egy érdekes helyzetben vagyok, mivel úgy érzem, a stílusom hirtelen azzá vált, amit az emberek „mainstream”-ként ismernek. Nem kellett feláldoznom semmit azért, hogy ott tartsak, ahol most vagyok. Elégedett vagyok a jelenlegi hangzásommal. Nagyon fontos, hogy mindig olyat teremtsünk, ami boldoggá tesz, ne pedig csak a trendeket kövessük.

Kygo: Egyetértek. Az én történetem is hasonló. Mikor elkezdtem a zenével foglalkozni, nem volt túl sok olyan ember a mainstream körökben, aki az én hangzásomhoz hasonlóval dolgozott volna. Aztán hirtelen, pár év elteltével a munkásságom „mainstream”-ként vált ismertté. Addig, míg hű maradsz a hangzásodhoz és a stílusodhoz, nem leszel kevésbé menő azáltal, ha mások is elkezdenek hasonló stílusú zenét alkotni.

 

 

Amerika meghódításáról

Kygo: Az amerikai piac nagyon nagy, és befolyással bír a világ többi részére abból a szempontból, hogy mi lesz népszerű, úgyhogy ebből kifolyólag fontos számunkra.

Alan Walker: Sok olyan piac van világszerte, amire fontos betörnünk, de az amerikai ezek közül is olyan, amelyiket az emberek mindenhonnan figyelemmel kísérnek. Azért, azon kívül is vannak még olyan helyszínek, amik fontos szerephez tudnak jutni.

Kygo: Egyetértek. Minden művésznek globális világképpel kell rendelkeznie. Nem tanácsos egyetlen piacra koncentrálniuk. Tudom, hogy Alan sokat foglalkozik Ázsiával, az is egyértelműen egy nagy piac.

Alan Walker: Igen! Az a támogatás, amit Ázsia tanusított felém, elképesztő. Nagyon jó részt venni ebben a kalandban az ő oldalukon, akik olyan hamar mellém szegődtek. A dance műfaj egyre nagyobb teret hódít náluk.

Arról, hogy mi számít a zenében

Alan Walker: Fontos, hogy olyat alkoss, amitől boldognak érzed magad. Ezen kívül van egy igény, hogy megpróbálj valami olyasmit összehozni, ami majd az emberek fülébe ragad. Valami olyat teremteni, amire emlékezni fognak és amihez időről időre vissza szeretnének térni.

Kygo: Ha egy dalról van szó, a dalszöveg egyértelműen fontos. Az embereknek figyelniük kell rá és valahogy összeköttetésbe kerülni vele. A dallamok is fontosak. Azt szeretnénk, ha az emberek fejébe vésődnének.

 

 

Újdonság iránti vágy

Kygo: Amikor stúdióban vagyok, egyszerűen kísérletezem. Nem nagyon foglalkozom azokkal az emberekkel, akik meg akarják mondani, hogy ezt vagy azt csináld. Amikor stúdiózom, azt szeretném csinálni, ami jól esik. Szerintem ez fontos. A kísérletezés közben születnek a nagy dolgok. Talán az adott pillanatban, ott és akkor észre sem veszed, aztán amikor kipróbálod, rezonál veled. Így születik meg az új hangzás. Valami olyan, amit az ember még nem próbált korábban. Szóval igen, az egész a kísérletezésről szól és arról, hogy közben jól érezd magad.

Alan Walker: Pontosan! Például én mindig igyekszem tanulni és fejleszteni a hangzásom, a zenét és a stílusát az evolúció következő szintjére emelni. Ez nehéz folyamat is tud lenni, ha következetes szeretnél maradni, ugyanakkor nem akarod, hogy túl hasonló legyen a végeredmény az előző munkáidhoz. Ha túl hasonló, akkor az emberek kritizálni fognak, hogy nem tudsz semmi újat mutatni. A lényeg, hogy valami olyat alkoss, amire büszke lehetsz. Megvan benned az erő, hogy definiáld magad, mint egy művész.

Kygo: Fontos, hogy ösztönösen megpróbáld egy következő szintre emelni a hangzásodat, de ne felejtsd el, hogy okkal olyan, amilyen. Okkal tartozik hozzád. Lehet az is egy kihívás, hogy megpróbálsz mindig a divathullám előtt egy lépéssel járni.

A streaming szolgáltatók hatásáról

Alan Walker: Hmmm. A streaming mutatókat nem szoktam figyelembe venni, ha zenét készítek. Ugyanakkor vágyom arra, hogy a hallgató elkötelezett legyen a dallal szemben. Ha nem tudod elkapni a figyelmét az első 15-30 másodpercben, akkor valószínűleg nem „érzi” az adott szerzeményt.

Kygo: Igen, egyetértek. Fontos, hogy megragadjuk a zenehallgatók figyelmét az első 30 másodpercben, ugyanakkor ezzel a ténnyel olyankor nem foglalkozom, mikor létrehozom a dalt. Pedig talán kellene! (Nevet) De én tényleg csak egy dalt szeretnék készíteni, ami jól hangzik. A streaming számok fontosak, de igazából az egész a rajongókról szól, akik megtalálják a zenét – akár letöltéssel, vásárlással, vagy streameléssel.

 

 

#MeToo a zenében

Kygo: Szerintem a #metoo mozgalom nagy jelentőséggel bír. Ez egy olyan dolog, amiről már rég beszélnünk kellett volna. Ami a dj-ket illeti, jópár fantasztikus nő kiveszi a részét a dance műfajból. A Coachellán például Rezz volt az egyik kedvencem.

Alan Walker: Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy a női nem reprezentálása a fesztiválokon igen csak alacsony számokat mutat. Fontos, hogy minél többet beszéljünk erről és minél több ember figyelmét felhívjuk erre a problémára. Viszont alapvetően egyre több női előadót látok különböző lineupokban, ami izgalmas. Szintén nagyon király, hogy egyre több nő próbálja ki magát a dance műfaj zeneiparában, így nagyobb a változatosság is.

 

 

forrás: Paper magazine

Hallgasd vagy vásárold meg Kygo Kids in Love című albumát az alábbi linken!

Kygo – Kids in Love

Hozzászólások

Hozzászólás