2018. január 2.

Interjú a tropical house-mágusával a Kygo-hangzás receptjéről

Steszko Zsanett | 4295 megtekintés

Kygo – valódi nevén Kyrre Gørvell-Dahll – mindig úton van. Mikor a brit Fault magazin elcsípte, a tropical house-mágus épp New Yorkban tartózkodott és legújabb albuma, a Kids In Love promócióját intézte, hogy aztán nem sokkal később ismét repülőre pattanjon.

A 26 éves DJ/producer számára nem volt betervezve a zenei karrier. A Soundcloudon való kísérletezéstől egy meteorit gyorsaságával száguldott el a siker felé vezető úton. Mostanra milliárdon felül streamelik slágereit és olyan fesztiválok színpadaiba kóstolhatott bele, mint a Coachella és a TomorrowWord. Az ifjú előadó mesélt a Kygo-hangzás receptjéről és az álmáról, hogy Ed Sherannel dolgozhasson, illetve arról is, hogy egy pillanatig sem tud a fenekén maradni, túlbuzog benne a tettvágy.

Hogy hatott rád ez a váratlan siker és miként tudsz két lábbal a földön maradni, miközben szinte naponta emberek ezrei előtt zenélsz?  

Minden attól függ, hogy milyen emberekkel veszed magad körbe. Én ápolom a kapcsolatot az összes régi barátommal, a menedzseremmel, a barátnőmmel. Ők a „földön tartanak”. A hírnév hatása nem változtatott meg. Gyakran találkozom a családommal, lefoglalnak az utazások és a show-k. Közben azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, ráadásul meg is tudok élni belőle.

Olyan népszerűvé tetted a tropical house-t, hogy Ellie Goulding és Selena Gomez nagyságú szupersztárokkal dolgozhatsz együtt. Hogyan teremtetted meg ezt az egyedi, személyes hangzást?

Semmi más nem kellett hozzá, csupán egy kísérletezős periódus. Mikor egyetemre jártam, a szobámban folyamatosan a zenével foglalkoztam. Órákat töltöttem különböző hangokkal való kísérletezéssel. Olyan előadók inspirtáltak, mint Avicii és a Swedish House Mafia, de úgy éreztem, hogy mindenki más is rájuk akar hasonlítani, úgyhogy elkezdtem más típusú anyagokat hallgatni, mint pl. a deep house, és rátaláltam a mostani „hangomra”. Nem volt ez egy megtervezett dolog, csak ezt a hangzást találtam királynak.

Hogyan készülsz fel arra, hogy élőben játssz? Vannak koncert előtti rituáléid?

Szeretek 10-15 percet koncentrálással és ráhangolódással tölteni a show-k előtt. Közben mindig sok minden történik és rengeteg ember vesz körül.

Az új albumodon számtalan előadó működik közre; néhány közülük nagyon ismert, mint pl. John Newman és a OneRepublic, néhányan egyelőre kívül esnek a radaron, pl. a The Night Game. Miért pont ezeket a művészeket választottad a közös munkához?

A kiadóm sok stúdiózást tesz lehetővé számomra és gyakran ajánlanak embereket a közös munkálkodáshoz. Ilyenkor olyan dalszerzők és művészek is előkerülnek, akikről még sosem hallottam, de mindig teszünk egy próbát és meglátjuk, mi történik.

Ki az, akivel még nagyon szívesen dolgoznál?

Sok ilyen ember van! A listámat ugyanakkor töretlenül Ed Sheeran vezeti, négy évvel ezelőtt készítettünk pár remixet. A The Weekndnek, a Coldplay-nek és az Imagine Dragons-nek is nagyon örülnék.

A legújabb lemezed, a Kids in Love mennyire tekinthető a Cloud Nine című kiadvány folytatásának?

Szerintem nevezhetjük folytatásnak. Egyértelműen vannak bennük közös jegyek és hangok, de azért egy kicsit különböző. Megpróbáltam játszadozni a hangzásommal és kevertem rajta egyet. Nem akartam mégegyszer ugyanazt, vagy egy ugyanolyan albumot létrehozni, valami újra vágytam. A végeredmény pedig boldoggá tesz. Néhány dalban jammelgetek a zongorán, néhány szám demóját pedig átküldték nekem és úgy inspirálódtam. A OneRepublic és a The Night Game dalokat például közösen írtuk meg a vázlataikból.

Van kedvenc dalod az albumról?

Mindig nehéz egy kedvencet kiválasztani, mivel a lemez összes szerzeményét szeretem. De ha választanom kell, azt hiszem a címadó dalt, a Kids In Love-ot mondanám kedvencemnek.

Azért, mert az jelenti a legtöbbet a számodra?

Igen, így igaz. Majdnem egy évig dolgoztam azon a számon. Általában, ha dalt írok, csupán 3 napba, maximum 1-2 hétbe szokott telni a folyamat, aztán csiszolgatok rajta és megjelentetem. Szeretem megfűszerezni a számokat, de túl sokat nem szoktam utólag változtatni. Ez a dal annyira monumentálisnak és erőteljesnek hangzott már a kezdetekkor, hogy biztosra akartam menni, tökéletes állapotban szerettem volna kiadni a kezeim körül, ezért „áldoztam” rá sok időt.

Forrás: fault-magazine.com

Hozzászólások

Hozzászólás