2017. október 16.

Miley Cyrus: Fiatalság, komolyság

Blahó Dávid | 1918 megtekintés

Világszerte nagy visszhangokat váltott ki Miley Cyrus visszatérő klipje, a Malibu. A dal nem egészen két hét alatt a 100 milliós nézettség közelébe került a YouTube-on, de a legnépszerűbb stream oldalak is hangosak voltak tőle. Az Egyesült Államok eladási listáján a második helyig kúszott fel a nóta, a Billboard Hot 100-as listáján pedig a Top 10-be került. Ilyen előzményeket követően érkezett meg szeptember 29-én az énekesnő hatodik lemeze, a Younger Now. Az alábbi interjúban Miley sok mindent elárul az album szerzeményeiről, de beszél a manchesteri tragédia hatásáról, egy különleges álmáról, sőt, még a kutyáiról is.

Ki inspirálta A Week Without You dalodat?

A Week Without You-t igazából a Blue Hawaii film inspirálta, ahol Elvis Presley barátnőjének Miley volt a neve. Régebben rendszeresen megnéztem, és visszatekertem ahhoz a részhez, amikor Elvis azt mondja, „Szeretlek, Miley”. Így hallhattam, hogy tulajdonképpen szerelmet vallott nekem. Emiatt nagyon szerettem volna alkotni egy olyan dalt, ami Elvis-re emlékeztet. Amolyan ’50-es, ’60-as, ’70-es évekbeli, Elvis-féle beütésű, „börtön-rockot”. Tulajdonképpen egy csöpp szelleme ott van a dalban. Tehát Elvis ihletett meg.

Mit jelent neked ez az album?

A lemez számomra arról szól, hogy megtaláltam azt a szabad szellemű, fiatal lelket, aki vagyok. Emellett hiszem azt, hogy az embereket együttérzéssel, szeretettel és tisztelettel kell kezelni. Ez számomra roppant fontos, ahogy a családomnak is. Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy jól akartam magam érezni a felvételek alatt – ez nem amolyan megmondó lemez, amikor egy porondon prédikálok. Sokkal inkább a rajongóimmal tanulok. Jelenleg úgy érzem, ez a legfontosabb anyag, amit kiadtam a kezeim közül.

Milyen zenei hatások értek ezúttal?

Úgy gondolom, próbáltam a Nashville-i világot belecsempészni a hangzásba, hiszen ott nőttem fel. A part mellett élek, és szerintem van egy jókora adag az „álmodozó kaliforniai” világból, a ’60-as, ’70-es évekből, ám tisztelemet fejeztem ki a ’40-es, ’50-es évek Nashville-i dalszövegírói előtt is

Milyen érzés volt előadni az Inspired dalodat Manchesterben?

Miután előadhattam az Inspiredöt Manchesterben, a támadást követően, megerősítettem magamban, hogy ennek kell lennie a következő kislemeznek, hiszen a rajongók velem énekeltek annak ellenére is, hogy még nem jelent meg teljes verziójában a dal. Láttam rajtuk, mennyit jelentett nekik, és talán egy kis reményt adott nekik az útra, amin keresztül mentünk. Az Inspiredben ez az igazán fontos: hihetetlen volt, hogy elmehettem Manchesterbe, ahol valamiféle békét hozhattunk az embereknek, akik részesei voltak a szörnyűségnek, ám végül elmondhatták, hogy itt vagyunk egymásnak, harcolunk az igazságtalanság ellen, együtt. Kimutathattam, mennyit jelentenek nekem. A felvétel és a szándék tökéletesen bemutatja a Happy Hippie-t, és azt, amit szeretnék, hogy az emberek gondoljanak rólam és a Happy Hippie-ről.

Hány kutyád van?

Oké, nem lehetek rossz anyukájuk, szóval biztosra kell mennem, hogy mindenki nevét felsorolom: Dora, MaryJane, Tonnie, Happy, Bean, Emu, Little Dog, és… ennyi. Az egyiknek az a neve, hogy Little Dog, csak azért, mert olyan apró. Van két pitbullom, és fáj nekem, amit az emberek gondolnak róluk, mert ők a világ legaranyosabb ebei. Dora, hát ő nem is tudom, milyen fajta, mert menhelyről került hozzánk, de hihetetlen édes. Aztán Bean és Happy szintén mentésből talált otthonra nálunk. Beanről van amúgy egy rövid történetem: nem vehettem volna magamhoz, mivel már elég kutyánk volt, így két hétig bújtattam, hogy senki ne vegye észre. Little Dogot pedig kimenekítettük, mert teszteléseket végeztek rajta. Még egy kis tetoválás is volt a fülében. Emut meg már láthattátok a Malibu videoklipjében. Szerintem, ezzel mindenkit kiemeltem… igen.

 Mi az összeköttetés az album és a jótékonysági szervezeted, a Happy Hippie között?

Ahogy most áll a világ, szerintem fontosabb lett a felelősségem, mint valaha. Vagyis, hogy olyan zenét adjak ki, amelynek üzenete van, amit fontosnak tartok, és ami felhívja a figyelmet az alapítványomra, a Happy Hippie-re. Több akarok lenni, mint egy alapító, aztán egy előadó, mivel hiszem azt, hogy ez a kettő összefonódik bennem, mint emberben. Nincs különbség aközött, hogy létrehoztam a Happy Hippie-t, vagy a színpadon állok – legyen az a The Voice vagy egy új lemez. Szeretném, ha a nézők tudnák, ki vagyok én, és hogy mindkettőt csinálom. Mindent egybevéve, a zeném reprezentáltja az alapítványomat, a Happy Hippie-t is.

 Hol zajlottak az album felvételei?

Az otthonomban van egy saját stúdióm, amit Rainbow Land Studios-nak neveztem el. Az ok egyszerű: egy nagy szivárvány az egész. Itt vagyok a leginkább inspirált, hiszen körbevesznek a színek, ráadásul megvan az otthonom nyugalma is. Ez, Malibu, a lakásom, illetve az állataim adják a legtöbb ihletet. Az új dalok hangzása mutatja meg leginkább a valódi énemet. Úgy gondolom, ráadásként hallhatsz egy-két színt életre kelni a dalokon keresztül.

Hogy írtad meg a Think Too Much-ot?

A Think Too Much tulajdonképpen alvás közben született, mert egyszer a kishúgomról, Noah-ról és magamról álmodtam. Moziba mentünk, és az autóban meghallottuk ezt a dalt, mire Noah azt mondta, „Ez a kedvencem most”, én pedig azt feleltem, „Bárcsak én írtam volna, imádom ezt a számot”. Aztán felébredtem, és annyira valóságosnak érződött a dal, hogy biztosra vettem, hogy már létezik. Nem bírtam kiverni a fejemből, egész nap énekeltem, így a stúdióban végül leültem és leírtam. Így egy álmomból lett valóság, rólam és Noah-ról.

 És mi adta az inspirációt a Younger Now-hoz?

A dal, mint Younger Now, anyukám egyik mondásából született meg. Karácsony volt, és poénból rénszarvasnak öltöztem – tulajdonképpen úgy festettem, mint egy hét éves. Anyum azt kérdezte, „Mikor lettél újra gyerek? Hogy tértél vissza a hét éves énedhez?”. És azt mondtam, tudod, tényleg fiatalabbnak érzem magam, mint valaha. A munkám, a zenélés nagyon komoly, de szerettem volna jól érezni magam benne, hiszen olyan hamar fel kellett nőnöm, így igazán fel akartam fedezni, milyen a fiatalság. Nem hiszek abban, hogy el kellene vesztenünk ezt azáltal, hogy felnövünk.

A Younger Now album elérhető az alábbi felületeken:

Spotify: http://bit.ly/s_MC_YN

Deezer: http://bit.ly/d_MC_YN

Google Play: http://bit.ly/gp_MC_YN

iTunes: http://bit.ly/i_MC_YN

Fordítás: Kozma Vivien

Hozzászólások

Hozzászólás