2020. március 3.

MUDFIELD – A KELET NÉPE ÉS A VIHARSARKI MINDENNAPOK

Duchaj Áron | 965 megtekintés

Egy év telt el a Mudfield “Sárrét” című debütáló albumának megjelenése óta, de srácok nem pihentek: február 21-én megjelent második lemezük “Kelet Népe” címmel. Az új album születéséről, inspirációkról, célokról, illetve a február 29-én kezdődő, a Nomad együttessel közös turnéról ültünk le beszélgetni.

STRM: Kezdjük rögtön egy egyszerű kérdéssel: miért pont „Kelet Népe” lett az album címe? Mit jelent számotokra ez a cím?

Máté:  Egyrészt arra utal, hogy a keleti országrészből jöttünk. Másrészt utal egy volt irodalmi folyóiratra és mozgalomra, amely hozzánk hasonlóan büszke a származására, magyarságára, vidékiségére, de mindezekre úgy, hogy a világ részeként értelmezi magát.

Marci: A “Kelet Népe” eredetileg az első albumunk címe lett volna, de sokkal találóbbnak éreztük akkor a “Sárrét” nevet. Sok dologra rá lehet húzni, nekem mégis a viharsarki mindennapokat jelenti.

STRM: Az új album előfutára volt tavaly az „Égesd El” című dal, melyhez klipet is készítettetek, és nagyon szép sikereket ért el. Miért döntöttetek úgy, hogy ezt a dalt hamarabb megmutatjátok a rajongóknak?

Marci: Egyike volt az első daloknak, amit a Sárrét megjelenése után írtunk, és még a nyár folyamán fel is vettük. Szerettük volna a közönségünk figyelmét fenntartani.

Isi: Július végén rögzítettük az Álmatlan című dalunkkal egyszerre. A kettő közül az Égesd El-re tudtunk jobban elképzelni egy klipet. Úgy éreztük körülbelül fél évvel az első album után, hogy elő kell jönni valami újdonsággal, nehogy azt higgyék az emberek, hogy máris kifulladtunk 🙂

STRM: Az új album egy évvel követi első lemezetek, a „Sárrét” megjelenését. Mik voltak a fő inspirációk a „Kelet Népe” kapcsán?

Isi: Az egyik ok, hogy szerettünk volna komolyabb műsoridővel rendelkezni.

Máté: A káosz, hogy hogyan is csináljunk ilyen hirtelen egy második lemezt. 🙂

Loránd: Valamint szerintem még a bizonyítási vágy arra vonatkozóan, hogy képesek vagyunk-e megütni az előző lemez szintjét.

Dezső: Addig kell ütni a vasat, amíg meleg!

STRM: Meséljetek kicsit a stúdiózásról! Hol vettétek fel az új anyagot? Könnyen összeállt az album?

Marci: Mint ahogy ezelőtt, most is minden dal rögzítése Gyulán, Simon István által vezetett No Silence Stúdióban történt. Azt a páratlan produceri munkát és összeszokottságot máshol nem találnánk meg. Még egyszer hatalmas köszönet Siminek a lehengerlő munkáért! A lemez háromnegyede iszonyat hamar és gördülékenyen megíródott. A vége felé viszont már vért izzadva kellett befejezni az albumot a közeli határidő miatt. De úgy érzem, megérte a rengeteg befektetett energia.

Isi: Nem volt egyszerű dolgunk az első lemez után, főként Máténak nem, mindig valami új témát kitalálni, de a végeredmény egy nagyon komoly, őszinte lemez lett.

Loránd: A dalok végleges formába öntésének terén voltak nehézségek, de a remek hangulat és Simi profizmusa a korábbi alkalmakhoz hasonlóan változatlan volt.

Dezső: Simi kiolvassa már a fejünkből a dalokat, zseniális személy.

STRM: Érezhetően súlyosabb lett az album zeneileg, mint a tavalyi „Sárrét”. Mi ennek az oka?

Marci: Lejjebb hangoltuk egy kicsit a hangszereket, illetve erősebb és átgondoltabb riffek születtek a tavalyihoz képest.

Isi: Így van, sokkal kidolgozottabb témák kreálódtak minden téren.

Dezső: Valamelyest tudatos volt az, hogy legyenek karcosabb dalok.

STRM: Máté mesélj kicsit a dalszövegeidről. Úgy érzem, az új album szövegei is nagyon személyesek, mégis univerzálisan értelmezhetőek. Könnyen összeálltak szöveggé a gondolatok? Mik inspirálták a „Kelet Népe” dalszövegeit?

Máté: Nem akartam elrugaszkodni a földtől ennél az anyagnál sem, ismét olyan témákat vetettem papírra, amik egyszerű és mindennapos dolgok az életünkben. Van szó a barátságról, a munkáról, a hazaszeretetről, a családról, a környezetünkről és a generációnkról is. Próbáltam a közérthetőségre törekedni úgy, hogy azért mégis megmaradjanak a dalok művészi értéke valamelyest. Az összes szövegemben a legfontosabb tényező egyértelműen az őszinteség, sajna pont ezt hiányolom sok hazai banda szövegeiből.

STRM: Gondolom nagyon sok élmény, tapasztalat ért titeket a tavalyi turnékon! Miket tudtatok hasznosítani ezek közül az új album megírása során?

Marci: Szerencsére az elmúlt évben sikerült mindig nagyszámú közönségnek játszanunk és így megfigyelhettük azt is, hogy melyek azok a dalok, amik működnek élőben, mi mozgatja meg a közönséget. Próbáltunk erre is figyelni a dalok megírásánál.

STRM: A lemezen található egy dal „Jobbik Részem” címmel, melyben egy különleges vendég is hallható. Ki ő, és hogy jött össze ez az együttműködés?

Máté: Szerettem volna egy igen emberes, jól odakiábált részt a dal kiállásához. Én nem vagyok profi a hörgésben, így felkértük Köteles Leandert, hogy nyomja el ezt a részt, hiszen neki a hangi adottságai lehetővé tesznek bármit. Hál’istennek nagy örömmel benne volt a mókában, megírta a sorait és fel is énekelte gyorsba a motyót. Nagyon fontos dalról van szó, szerintem ez a bizonyos rész feltette rá a képzeletbeli koronát. A rajongók pedig zabálják az erre a nótára összeállt kombót. Köszönjük neki a featet!

STRM: Van olyan dal az újak közül, ami különösen sokat jelent számotokra, ami közel áll hozzátok?

Marci: Egy dalt sem tudnék kihagyni a tíz közül, ami ne állna közel hozzám valami miatt. Akár egy jó riff, a szövegből egy részlet, maga az életérzés, ami lesüt a számokról, vagy egy szóló. Mindet egy kicsit a magaménak is érzek.

Máté: Nincsen személyes kedvencem, bár a lazasága miatt a ‘Békességben’-t biztosan nagyon király lesz játszani élőben, már alig várom. ‘A Jobbik Részem’ személyes hangvétele, meg hát az előbb említett kiállása miatt különleges számomra. A ‘Hullócsillagok’ pedig talán az egyik legizgalmasabb és legszenvedélyesebb nóta, amit nagy örömömre Isivel ketten mókoltunk össze.

Isi: Nagyon nehezen tudnék kiemelni egy kedvencet, mert mindegyikben megvan az a bizonyos plusz. amiért szeretem. Az összes dalt imádom játszani.

Loránd: Én sem tudnék kiemelni egyetlen dalt sem, mind a tíz tétel egyformán közel áll hozzám és ugyanannyira szeretem is őket játszani. Ha viszont a különlegességet állítom középpontba, egyértelműen a Hullócsillagok az, ami a legkevésbé megszokott tőlünk, de ennek ellenére szerintem nagyon jól sikerült.

Dezső: Minden dal különleges helyet foglal el a szívemben. Ami valamivel közelebb áll az a Hullócsillagok, a Járvány és a Hold.

STRM: Van-e olyan egységes tematika, koncepció, ami végig megjelenik a „Kelet Népe” albumon?

Máté: Az egyszerűség. Az, hogy nincsenek sallangok, nem akarunk olyat mondani egyik dalban sem, amik nem mi vagyunk. Zeneileg sem túlzottan komplikált a dolog, éppen ezért nem is gondolkoztunk egyik dalnál sem olyan figurákban, amiket nem tudnánk eljátszani.

Isi: A „szinte minden dalban dupla gitárszóló koncepció”. Haha 🙂

STRM: Miben látjátok a fő különbséget az első album és az új között?

Marci: Bár mindkét albumon erős dalok szerepelnek, a “Kelet Népe” sokkal egységesebbre sikerült szerintem.

Isi: Talán a technikásabb gitár és dob témákban.

Loránd: Úgy érzem, hogy kicsit talán érettebb, komolyabb, egységesebb a Kelet Népe, de nem rugaszkodtunk el túlságosan az előző lemezen hallható stílustól.

Dezső: Erőteljesebb az új dalok, illetve szövegileg mélyebb tartalmúak a gondolatok.

STRM: Hogy mutatnátok be a „Kelet Népe” albumot valakinek, aki még soha nem hallotta a zenéteket?

Máté: “Ha éltél már valaha vidéken, akkor ezt meg kell hallgatnod tesám.”

STRM: Nagyon szép, egységes lett az album artworkje is! Hogy választottátok ki, és miért pont ez a figura lett a borítón? Mennyire volt beleszólásotok az album vizualitásába?

Máté: Nem volt egyszerű szülés, mert a grafikusnak, akivel elkezdtük a projektet, váratlanul le kellett mondania  a melót, így más úton kellett haladnunk. Nagy szerencsénkre Normal Gergely kisegített minket, akivel már korábban dolgoztunk együtt. Egyszerű témát szerettünk volna, semmi extra monumentális dolgot, hiszen erről szól a Kelet Népe album. Gergő szinte elsőre elkapta a fonalat, hogy mit is szeretnénk visszalátni a borítón, így született meg a “rebel-paraszt” figura. Szerintem pazar munkát végzett, több grafikát is adott a lemezhez, nagyon nagy respekt neki a gyors segítségért! Molnár Péternek pedig a booklet és a digipack kialakításáért.

 

STRM: Melyik számhoz készül a következő klip?

Máté: Az ‘Égesd El’-t és a ‘Békességben’-t kilőttük, az ‘Állat Vagyok’-ra szeretnénk majd mindenképp egy nagyon fasza történetet filmre venni, reméljük meg tudjuk valósítani minél hamarabb. Több dalban is látunk potenciált videóra.

Mik a tervek az idei évre? Mik azok a célok, amiket az új lemezzel szeretnétek megvalósítani?

Marci: Egy bitang tavaszi és őszi turné, pár klip és nyilván szeretnénk szélesíteni a zenénket hallgatók körét.

Máté: Remélem, hogy a szakma és az közönség elismeri a vidéki zenei élet létjogosultságát és ezáltal jobban nyitni fognak a nem budapesti zenekarok felé is.

STRM: Hamarosan indul a Nomaddal közös lemezbemutató turné! Számíthat-e valami különlegességre az, aki eljön valamelyik koncertre?

Máté: Izgi lesz ismét velük játszani, imádjuk őket. Csak már tudod 100 évesek, így biztos nehéz lesz a közönségnek feldolgoznia, hogy ők már járókerettel mennek fel a színpadra. Viccet félretéve úgy gondolom, hogy a maga módján mindegyik koncert különleges lesz, hiszen ők is a friss lemezüket turnéztatják meg. Nagy kombináció a két csapat.

Dezső: Jó húzó- és támogató erőt képviselünk egymás irányában. Jó koncertek lesznek, nagyon jó hangulatban.

STRM: Zárásként még egy könnyű kérdés: ha választanotok kellene egy dalt a „Kelet Népe” albumról, ami a legjobban kifejezi a Mudfield lényegét, melyik lenne az és miért?

Loránd: Zenei értelemben talán az Égesd el-t nevezném meg, mert ez a dal készült el elsőként a lemezről és benne van minden, amire a többi számban is számítani lehet, szövegek tekintetében igazából bármelyiket.

Máté: Legyen kettő: szerintem a ‘Békességben’ az életfelfogása miatt, illetve ‘Az Én Hazám’ a szülőföld iránti szeretete miatt fejezik ki a legjobban a Mudfield feelinget ezen az albumon.

Az új CD, valamint póló megrendelhető a következő linken: http://mudfield.keytracks.hu/

Facebookhttps://www.facebook.com/mudfield/

YouTubehttps://www.youtube.com/mudfieldofficial

Hozzászólások

Hozzászólás