2019. december 25.

MUDFIELD – Szeghalomról szeretettel

Szarka József | 923 megtekintés

A februárban megjelent Sárrét című album kapcsán beszélgettünk legutóbb. Azóta elég nagyot ment a zenekar. Végigtoltátok a tavaszt a Leander Kills társaságában, csináltatok egy nagyon komoly akusztikus koncertet a 100 éves Ambrus Mozgóban, játszottatok egy csomó nyári fesztiválon, köztük az emlékezetes Rockmaratonon, szeptember 19-én kijött egy új dal, klip Égesd el címmel a készülő második albumról, ősszel pedig újra a Leander Kills társaságában jártátok az országot.

STRM: Milyen visszajelzéseket kaptatok az album kapcsán?

Marci: Szerencsére rengeteg a pozitív visszajelzés akár a közönségről, akár a szakmáról beszélünk. Koncertről-koncertre szemmel láthatóan egyre többen kíváncsiak ránk, úgy gondolom, hogy ez is az album erősségét tükrözi.

Isi: Nagyon sok dicséretet és ösztönzést kaptunk, így látjuk, hogy megéri belefektetni az időt azokba a dolgokba, amiket csinálunk. Úgy érzem, hogy sikerült elindulunk egy nagyon jó úton.

Dezső: A közönség és az online médiumok is pozitívan vélekednek az albumról. Ha esetleg kaptunk valami negatív kritikát, az sem konkrétan az volt, hanem inkább az első lemez apróbb gyermekbetegségeire utalt építő jelleggel.

Loránd: Összességében én is pozitív észrevételekkel találkoztam az album kapcsán, a negatívumok pedig építő jellegű kritikák formájában jelent meg leginkább, úgyhogy nem panaszkodhatunk a fogadtatásra.

STRM: Így visszatekintve, visszahallgatva, mennyire vagytok elégedettek vele? Változtatnátok-e bármit?

Marci: Szerintem mindnyájunknak eszébe jutott már egy-két plusz ötlet, amivel színesíteni lehetett volna az albumot, mégis úgy gondolom, hogy ez a lemez így lett tökéletes, a maga egyszerűségével.

Isi: Teljes mértékben elégedett vagyok vele, persze mindig van, amin változtatna az ember, de ahogy Marci is mondja, ez a lemez így tökéletes, ahogy van.

Dezső: Szerencsére koncerteken megvalósíthatóak ezek a pici díszítések a dalokban, amikben változtathattunk volna.

Loránd: Én nem változtatnék semmit, elégedett vagyok vele. Persze bele lehetne menni a részletekig hatoló újragondolásba és lehetséges módosításokba, de szerintem ez debütáló albumnak pontosan így lett jó.

 

STRM: Az első turné megvalósítását az NKA támogatta. Az őszi körre pedig Szeghalom város támogatásával tudtatok elmenni. Hogy jött össze a támogatás?

Máté: A sok előny mellett, amit nyújt a vidéki élet, a legnagyobb hátránya az, hogy messze vagyunk mindentől – ezáltal nálunk a turné legnagyobb költsége az utaztatás. Ezt a részét szerettük volna megoldani valamilyen úton-módon, hogy egyáltalán eljuthassunk egyik placcról a másikra. Hál’istennek Szeghalom város döntéshozói egyhangúlag támogatták az ügyünket, hatalmas köszönet nekik!

Isi: Szeghalom segítsége nélkül nagyon nehezen, vagy egyáltalán meg sem tudtuk volna oldani, hogy ennyi helyen zenélhessünk ősszel. Így nagyon nagy köszönettel tartozunk a városnak.

Marci: Nagyon hálásak vagyunk Szeghalomnak a támogatásért és a belénk fektetett bizalomért.

Loránd: Az Önkormányzat támogatása nélkül nem tudom elképzelni, hogy minden ilyen simán ment volna a turnéval kapcsolatban, így nagyon hálásak vagyunk ezért a segítségért, ezen a felületen is nagyon köszönjük!

 

STRM: Mit jelent nektek szeghalminak, sárrétinek lenni?

Marci: Nekem egyszerűen az otthont jelenti, ahová jó visszatérni egy messzebbi koncertezés után. Amire jóleső honvággyal gondolok hosszabb távollét közben.

Isi: Itt nőttem fel, ez az otthonom: a világon ez az egyetlen hely, ahol igazán biztonságban érezhetem magamat és bár nagyon sok helyre szeretnék még eljutni az életben, nehezen tudnám elképzelni, hogy ha végül nem itt öregednék meg.

Dezső: Ez a környék testesíti meg azokat a dolgokat az életben, amelyek megfizethetetlenek. Ha valami célt kitűz az ember itt magának, az sokkal nagyobb küzdelemmel, alázattal, kitartással jár. De jobban is értékeljük ezáltal a sikereket.

Loránd: Számomra teljesen természetes érzés szeghalminak, sárrétinek lenni, egyszerűen ide tartozom, ez az otthonom, mert itt nőttem fel és itt élek. Az, hogy a magunk módján és a rendelkezésünkre álló eszközökkel igyekszünk képviselni ezt a térséget, részemről magától értetődő.

Máté: Ez a föld, ami emberré tehet, ez a föld, ami tőlünk követel emberéletet.

 

STRM: Milyen volt a Leander Kills-szel turnézni? Legemlékezetesebb koncertek? Kedvenc sztorik?

Marci: Szuper látni, hogy mennyire profin van összerakva a show és mennyi munka van minden koncertjük mögött. Ösztönöz, hogy mi is jobbak legyünk. Szinte minden koncert emlékezetes, talán a Barba Negrás bulik a legeszméletlenebbek.

Isi: Hatalmas inspiráció látni, hogy milyen profi módon áll össze a koncert, mennyire ki vannak gyakorolva a dalok, és ez nagyon húz minket is, hogy minél többet foglalkozzunk a zenével. Óriási élmény szinte minden hétvégén ennyi ember előtt zenélni, látni, ahogy tombolnak a dalainkra, így szerencsénkre mindegyik emlékezetesre sikeredik.

Dezső: Jó fejek és tanácsot is tudnak adni, ha valamire szükségünk lenne.

Loránd: Félelmetes tudással rendelkező zenészek ők, és ezt hétről hétre testközelből látni eléggé inspiráló. A zene mellett mindennel együtt a teljes “show”-juk rendkívül profi.

STRM: Meséljetek egy kicsit az akusztikus koncertről? Egy csomó dalt nem egyszerűen áthangszereltetek akusztikusra, hanem jelentősen meg is változtattatok. Ha jól tudom, fel is vettétek a koncertet. Mikor lesz hallható, látható belőle valami? Lesz újra akusztik koncertetek 2020-ben?

Loránd: A felvételek megjelenésének ideje tudtommal még elég képlékeny, de nagyon bízom benne, hogy 2020-ban is lesz akusztikus koncertünk, a tavaszi nagyon nagy élmény volt.

Máté: Lesz jövő tavasszal ismét a szeghalmi Művelődési Központban, jó lenne, ha ebből hagyomány alakulna majd ki.

 

STRM: Hogy haladnak a lemez munkálatai?

Marci: Egész jó ütemben haladunk. Az albumnak több, mint háromnegyede már rögzítésre került, remélem még az apróbb csiszolgatásokra is marad időnk. Én egy adaggal érettebbnek érzem, mint az első lemezt, holott egy év lesz a két anyag között.

Isi: Nagyon pörgősen haladunk, hogy minél hamarabb elő tudjunk állni az új lemezzel. A tervezett dalok nagyján már túl vagyunk, de még komoly meló van hátra az apróbb igazításokkal.

Máté: Vért izzadunk minden egyes alkalommal a stúdióban, de ez a vér lesz az album mozgatórugója.

 

STRM: Van már címe az albumnak?

Máté: Nem rugaszkodunk el a földtől most sem a címválasztással, a második lemez címe az lesz, hogy ‘Kelet Népe’.

 

STRM: Mikor fog megjelenni?

Marci: Tél vége, tavasz eleje a cél, természetesen minden csillagnak együtt kell állnia, hogy sikerüljön 🙂

Máté: Hát akkor legyen február 21., péntek.

 

STRM: Lesz lemezbemutató turné, különleges koncert a jövő évben?

Máté: Az albumot annak megjelenési napján először hazai pályát mutatjuk be a Stone Clubban a KabinLáz zenekar társaságával.

https://www.facebook.com/events/456649208568964/

Ezután: mivel spanjainknak, a Nomadnak is februárban jelenik meg az ötödik lemezük, így ismét közösen hódítjuk meg és tiporjuk el a városokat egész tavasszal. Ennek legfényesebb ékköve a budapesti, A38-as dupla lemezbemutató buli lesz március 27-én.

https://www.facebook.com/events/572836896883225/

Hozzászólások

Hozzászólás