2019. május 17.

Tyler, The Creator – IGOR

Holdampf Gábor | 768 megtekintés

Tyler, The Creator IGOR című lemeze május 17-én látta meg a napvilágot a Columbia Records által és ez első nagylemeze a 2017-es Grammy-re jelölt Flower Boy óta. Olyan előadókkal működött közre ezen az anyagon, mint Kanye West, Lil Uzi Vert, Santigold. 2011 óta Tyler minden második évben jelentkezett valamilyen projekttel, így várható volt, hogy 2019-ben sem törik meg a hagyomány. Könnyű kiszámolnunk, hogy az IGOR már az ötödik nagylemeze a rappernek. Stílusát tekintve talán neo-soulnak, kísérletezős hip-hopnak lehetne mondani, de ez pont az lemez, amit nem akarna senki beskatulyázni. A 12 dalt tartalmazó hanganyag producere maga Tyler, The Creator volt.

Az Odd Future nevű csoportosulás is az ő nevéhez köthető, Tyler a csapat vezére. 2007-ben alakult ez az amerikai hip-hop kollektíva és leginkább sokkoló videóik által lettek népszerűek. Arról sem szabad megfelekedkezni, hogy a rapper számos alteregóval rendelkezik, melyek közül Igor a jelenlegi, aki egyfajta ”tipikus főgonosz asszisztense” karakterrel rendelkezik, kicsit Frankeinstein-szerű kinézettel. Ez nem véletlen, hiszen az IGOR nagylemezt is elkönyvelhetjük a zene Frankeinsteinjének.

Sercegő basszusfutamok, prominens zongoradallamok, rengeteg szintetizátor jellemezik a hangzást, melyről leginkább a ’80-as évekre asszociálhatunk. Tyler egész sokszor bújtatja hangát digitális effektek mögé. Az IGOR gyakran egyszerre szomorú, optimista és zavarodott. Nem is kérdéses miért nyitott #1 helyen a lemez az US Billboard 200-as listáján.

Egy biztos: Tyler, The Creator korszakunk egyik legegyedibb, legkülönlegesebb rappere, valamint nemcsak a zeneipart, hanem a divatot is megreformálta, melynek hatása a világ minden tájára elért.

Hallgasd meg az új albumot itt: Tyler, The Creator – IGOR

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás