Leonard Cohen – Thanks for the Dance

Úgy tűnt Leonard Cohen 2016-os halálával lezárult az életmű, melynek utolsó darabja, a művész halála előtt mindössze 3 hónappal megjelent „You Want It Darker”,  amely baljós hangulatával, mintha előrejelezte volna az elkerülhetetlen tragédiát.

Senki nem gondolta, hogy 2019-ben mégis megjelenhet egy „új” Leonard Cohen album, „Thanks for the Dance” címmel, amely az előző lemez felvételei során felvett, de végül befejezetlenül maradt számokat rejti. Sokan szkeptikusan közelítik meg az ilyen jellegű posztumusz kiadványokat, félve attól, hogy nagyrészt nem kiadásra szánt, „maradék” található majd csak rajtuk, de ebben az esetben egy teljes értékű album született, melynek mind a kilenc száma bátran odaállítható a „You Want It Darker” dalai mellé.

A már felvett dalokat a művész fia, Adam Cohen fejezte be, olyan vendégek segítségével mint Daniel Lanois, Beck, Jennifer Warnes, Damien Rice és Leslie Feist. Az album a katartikus „Happens to the Heart” című dallal nyit, amely tökéletesen megmutatja mire is számíthat a hallgató a következő 8 dal során: gyönyörű hangszerelésre és olyan dalszövegekre, amelyek a legszebb coheni hagyományoknak megfelelően, egyszerre mélyek, és nagyon emberiek.

Nehéz nem észrevenni azt, hogy a művész gondolatait és alkotási metódusát már erősen áthatotta a búcsú, és a tudat, hogy a vég fájdalmasan közel van. Ennek ellenére van valami felemelő, és varázslatos az album dalaiban, ami csakis Leonard Cohen zenéjére jellemző.

Elég elindítani a „The Night of Santiago” délies hangulatot árasztó dallamait, és meghallani Cohen erőteljes hangját, hogy tudjuk: olyan mágia van jelen dalaiban amitől kicsit úgy érezzük, hogy csakis nekünk/rólunk szól, egy olyan ember tolmácsolásában aki megélt mindent, amit ez a bolygó adhat egy embernek, és mindezt végtelenül emberien és bölcsen tolmácsolja.

Leonard Cohen még egy utolsó meghajlásra itt van velünk, és mi köszönjük a táncot. Most már el tudunk búcsúzni tőle, és velünk marad páratlanul gazdag életműve. Köszönjük.

  • 1. Happens To the Heart
  • 2. Moving On
  • 3. The Night of Santiago
  • 4. Thanks For the Dance
  • 5. It’s Torn
  • 6. The Goal
  • 7. Puppets
  • 8. The Hills
  • 9. Listen To the Hummingbird

Hozzászólások

Hozzászólás